Politiek
KRO-NCRV

Grote zorgen Wellink: 'De nieuwe crisis begint als deze crisis voorbij is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote zorgen Wellink: 'De nieuwe crisis begint als deze crisis voorbij is'

"Alles met dat coronavirus moet je samen oplossen. We moeten coronabonds uit gaan geven." Nout Wellink, de oud-baas van De Nederlandsche Bank, maakt zich grote zorgen over de toekomst van Europa. "Direct of indirect moeten Centrale Banken een grote rol gaan spelen. Bij de vorige crisis liepen de schuldquota op tot 25 procent. Dat zal nu nog verder oplopen."

Wellink vindt dat minister van Financiën Hoekstra en premier Rutte veel te streng zijn voor de landen die het nu zwaar hebben in de EU. De schulden die Europese landen hebben moeten we samen gaan dragen in de EU.

"We dragen een gezamenlijke verantwoordelijkheid. De nieuwe crisis begint als deze crisis voorbij is. Zwakke landen, zoals Italië, Spanje, Portugal en Griekenland kunnen hun schuld niet aflossen en de volgende crisis begint."

Schuld EU samen dragen

"Laten we die schuld als een gezamenlijke verantwoordelijkheid beschouwen. Wij zijn geen rijk land in het noorden meer als het zuiden omvalt. Het wordt tijd voor ongebruikelijke stappen."

"Natuurlijk hadden ze beter moeten oppassen, maar het is nu écht tijd voor onderlinge solidariteit. Ik wil niemand de schuld ergens van geven maar zoiets moet nu gebeuren."

Lacherig over China

"Mijn beroep op Nederlandse overheid: geef elkaar vertrouwen en neem elkaar serieus." Nout Wellink komt regelmatig in China. "Chinezen hebben vanaf 23 januari allerlei ziekenhuismateriaal aangekocht over de hele wereld. Onderschat niet wat daar gebeurd is, wat die Chinezen doen."

"Bijna militair is er bij de bank waar ik werk een systeem opgezet. Als mensen van huis gaan worden mensen getemperatuurd, de bank binnen komt en weggaat. Over hoe er gewerkt moest worden, over communicatie, zodat iedereen wist wat er gebeurde. Hoe is het mogelijk dat we dat in Nederland niet in de gaten hebben."

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie