Politiek
WNL

SP-leider Marijnissen: D66 en GroenLinks kijken neer op de kiezers FvD en PVV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SP-leider Marijnissen: D66 en GroenLinks kijken neer op de kiezers FvD en PVV

Volgens SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen kijken D66 en GroenLinks neer op kiezers van de PVV en Forum voor Democratie door van het uitsluiten van die partijen een verkiezingsthema te maken. “Wat links zou moeten doen is een hoopvol alternatief bieden, om duidelijk te maken dat de werkende klasse bij die partijen niets te zoeken heeft.”

De SP wil tijdens de gemeenteraadsverkiezingen met de campagne ‘De buurt is van ons’ aandacht vragen voor mensen uit vooral de wijken met gemiddeld lage inkomens. Marijnissen begrijpt niet dat mensen daar relatief vaak op de PVV en FvD stemmen, maar wel “dat mensen genoeg hebben van de huidige politieke gevestigde orde”, zo zegt ze in Sven op 1. “Sommige linksen partijen kijken neer op de kiezers van bijvoorbeeld Wilders, maar ik denk dat dat absoluut niet de weg is.”

Volgens Marijnissen maken D66 en GroenLinks zich daar schuldig aan. Die partijen maakten tijdens de aftrap van hun campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen volgens haar “als grootste punt het uitsluiten van Forum voor Democratie”. Een Haags politiek spel, zo noemt Marijnissen het. “Mensen kunnen de huur niet meer betalen en de energierekening gaat nog verder door het dak. Dat zijn de werkelijke problemen van mensen, zeker in die wijken.”

‘Wijk schaal van de toekomst’

Ook zelf is de SP niet van plan om samen te werken met PVV of FvD. “Maar dat is wat anders dan daar het verkiezingsthema van maken en doen alsof dat is waar het op dit moment over gaat”, stelt Marijnissen. Volgens haar moet het gaan over de dagelijkse buurtproblematiek. “Juist in deze wijken komt alles samen.”

Zo is “de wijkagent daar vaak verdwenen, de statushouders en arbeidsmigranten worden er gevestigd en de mensen uit de GGZ. Die mensen worden nooit in de wijken geplaatst waar de politici uit Den Haag wonen”. Dat voelen de bewoners “heel goed aan”, aldus de fractievoorzitter. “Wij denken dat de buurt niet het sluitstuk van de politiek zou moeten zijn, maar juist de schaal van de toekomst is.”

Arbeidsmigratie

Volgens Marijnissen heeft ook de SP in het verleden steken laten vallen. “We hebben niet duidelijk genoeg gemaakt dat de werkende klasse van Nederland niet beter af is bij een stem op extreemrechts”, steekt ze de hand in eigen boezem. Ook vindt ze dat haar partij zich in het verleden heeft laten leiden door de mogelijke gevoeligheid van uitlatingen rond arbeidsmigratie.

“Toen ik met een initiatiefnota kwam voor het strikt reguleren van arbeidsmigratie, werd ik ook uitgemaakt voor xenofoob en racist”, vertelt ze. “Wat een onzin is dat. Ik vind dat wij ons niet moeten laten gijzelen door dat soort frames, maar altijd oog moeten hebben voor wat de problemen zijn van de gewone mensen in de wijken en dat ook moeten benoemen.”

Ze vindt dat de linkse partijen het “over de volle breedte hebben laten liggen bij een onderwerp als arbeidsmigratie”, zo gaat ze verder. “Andere linkse partijen dan de SP staan daarbij te juichen en doen alsof het iets heel moois is waar je over kunt jubelen. D66, GroenLinks en in mindere mate de Partij van de Arbeid. Zij presenteren arbeidsmigratie als iets wat positief is, maar gaan compleet voorbij aan wat het bijvoorbeeld doet voor de sociale samenhang in de wijk”, besluit Marijnissen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie