Politiek
BNNVARA

Helft van de gemeenten nog niet klaar voor verkiezingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Helft van de gemeenten nog niet klaar voor verkiezingen

183 van de 352 gemeenten hebben op dit moment nog niet genoeg stembureauleden. Dat laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten aan De Nieuws BV. De organisatie van de verkiezingen noemt het ministerie 'een enorme klus', waar samen met gemeenten 'keihard aan wordt gewerkt'. Burgemeester Verhulst van Ede roept op tot uitstel van de verkiezingen. Hij zegt steun te hebben van collega-burgemeesters.

Vanwege corona zijn er meer stembureauleden nodig dan normaal. Bovendien zijn veel gemeenten bezorgd dat minder ouderen zich als vrijwilliger zullen melden dan bij eerdere verkiezingen, uit angst voor het virus. Het ministerie is daarom bezig met een wervingscampagne. Bij de laatste tussenstand van 18 januari hebben zo'n 57.000 mensen zich daarvoor aangemeld. In totaal zijn er zo'n 70.000 vrijwilligers nodig.

Uitstel

Hoewel de gemeente Ede er al wel klaar voor is, roept burgemeester toch op tot uitstel. Daarbij laat hij weten al van verschillende collega's bijval te hebben gehad. Over de uitstel van de verkiezingen zegt hij: "Als we in een situatie zitten zoals nu, dan moet je gaan zeggen tegen de mensen 'blijf thuis, winkel dicht, bedrijf dicht', maar kom wel naar het stembureau. Dat vind ik een hele moeilijke boodschap."

Ook de gezondheidsrisico's vindt Verhulst een reden om de verkiezingen met drie maanden uit te stellen: “Kan je dit mensen aandoen? Stel het dan gewoon drie maanden uit, dan ga je ook naar de zomer toe.”

In de Tweede Kamer hebben tot nu toe alleen 50Plus en de Lijst Henk Krol gevraagd om uitstel. Krol: "Als er kiezers zijn die vanwege de pandemie thuis willen blijven en bang zijn om naar het stembureau willen gaan, dan moet je daar rekening mee houden."

Reactie ministerie

Het ministerie noemt de zorgen over de eventuele doorgang van de verkiezingen 'logisch'. Volgens het ministerie is het zaak "om de ontwikkelingen rond het coronavirus nauwgezet in de gaten te houden om te kunnen bepalen of nieuwe ontwikkelingen gevolgen hebben voor de organisatie van de komende verkiezingen." Voor uitstel van de verkiezingen is een wetswijziging nodig.

Week van Kee over de uitstel van verkiezingen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie