Politiek
KRO-NCRV

Asscher over plannen Borstlap: 'Je maakt 7 miljoen mensen flex'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Asscher over plannen Borstlap: 'Je maakt 7 miljoen mensen flex'

Lodewijk Asscher (PvdA) is blij dat alle partijen erkennen dat er meer zekerheid moet komen op de arbeidsmarkt. Het plan van de commissie Borstlap, waardoor werkgevers eenzijdig kunnen beslissen tot deeltijdontslag of overplaatsing, ziet hij niet zitten. "Je gaat zes of zeven miljoen mensen flex maken in plaats van zekerheid geven."

De balans tussen flexibele arbeidsvormen en vaste contracten zorgt voor problemen. De arbeidsmarkt is niet toekomstbestendig, concludeert de commissie onder leiding van Hans Borstlap in een rapport dat donderdagmiddag gepresenteerd wordt.

De commissie komt met een aantal plannen waarmee de bescherming voor vaste werknemers een stapje omlaag gaat en de bescherming voor flexwerkers juist omhoog.

'Krankzinnig idee'

Eén van die plannen is dat het voor werkgevers mogelijk moet zijn, wanneer die daar financiële noodzaak voor ziet, om werknemers minder uren te geven of zelfs over te gaan tot deeltijdontslag. Juist dat plan zorgt voor méér onzekerheid, denkt Asscher. "Als de baas zegt, volgende week werk je aan de andere kant van het land, in een andere functie voor de helft van het geld", wat volgens het rapport dan geaccepteerd moet worden, "dat vind ik een krankzinnig idee".

Asscher is bang dat er weinig of geen controle zal zijn op de regeling. Hij is voorstander dit punt te schrappen, omdat het ingaat tegen ieders wens voor zekerheid. "Hier bereik je precies het tegenovergestelde mee."

Ster advertentie
Ster advertentie