Politiek
WNL

Habtamu de Hoop (GL-PvdA) heeft 'geen enkele moeite' met andere vergaderdagen Tweede Kamer om woon-werkverkeer beter te spreiden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Habtamu de Hoop (GL-PvdA) heeft 'geen enkele moeite' met andere vergaderdagen Tweede Kamer om woon-werkverkeer beter te spreiden

Als het aan Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) ligt, stapt de Tweede Kamer af van het principe van alleen vergaderen op dinsdag of donderdag. Hij steunt daarmee de motie van NSC om het woon-werkverkeer beter te spreiden over de dag en de week.

Net zoals NS-baas Wouter Koolmees is Habtamu de Hoop er voorstander van om de drukte in de treinen, op piekdagen als dinsdag en donderdag, te verminderen. "Daar ben ik heel erg voor", zegt hij in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Reizen op andere dagen

"Waar het kan moet je afspraken maken en daar moeten wij meer sturend in zijn", gaat hij verder. De Tweede Kamer kan daarin een goed voorbeeld geven, bijvoorbeeld door niet meer op dinsdag en donderdag te vergaderen, wat tot op heden vaste vergaderdagen zijn in Den Haag. "Daar zou ik geen enkele moeite mee hebben. Als je vindt dat iedereen zijn gedrag moet veranderen, hoe van deze tijd is het dan nog dat de Kamer alleen dinsdag en donderdag vergadert?"

Stimuleren dat mensen op andere momenten dan zij nu doen naar kantoor reizen is makkelijker gezegd dan gedaan. Niet iedereen werkt fulltime, sommigen hebben op woensdag een papa- of mamadag of werkgevers hebben op donderdag een vast vergader moment. "Gedrag kan je niet in zijn volledigheid veranderen, maar je kan wel op een aantal plekken sturen", reageert de GroenLinks-PvdA'er.

49 euro-ticket

De Hoop vindt dat daarin een rol is weggelegd voor de overheid. Dat is voor hem ook een reden geweest de motie van NSC te steunen. "Er zijn mensen die wel de keuze hebben om op een ander moment in de trein te stappen. Zorg ervoor dat zo'n moment dan betaalbaarder wordt."

Het Kamerlid doelt op een 49 euro-ticket, waar hij al langer voor pleit. Daarmee kunnen mensen voor 49 euro per maand door heel Nederland reizen, met zowel bus, trein als tram. Zolang het reizen maar tijdens daluren plaatsvindt. "Ik denk dat heel veel mensen daar behoefte aan hebben. Het openbaar vervoer wordt daar ook fors betaalbaarder wordt."

Habtamu de Hoop (Kamerlid GroenLinks-PvdA): 'Geen moeite met andere vergaderdagen Tweede Kamer' (6 maart 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie