Politiek
AVROTROS

'Kabinet staat voor grote uitdagingen, dan kan je extra ministers goed gebruiken'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kabinet staat voor grote uitdagingen, dan kan je extra ministers goed gebruiken'

Een recordaantal van twintig ministers zou het aankomende kabinet kunnen gaan bestieren. In Dr. Kelder & Co vraagt presentator Jort Kelder zich af wat dit betekent voor de machtsverhouding in de Tweede Kamer. “Het wordt een kippenkooi in de zaal”, aldus hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans.

Meer ministers de oplossing?

Vanwege de door Kelder genoemde ‘burnout fabriek’, zou het kabinet best wat extra ministers kunnen gebruiken om de druk weg te nemen, maar: “de minister-president moet dan nog meer coördineren en hij heeft geen hiërarchische relatie ten opzichte van de andere ministers dus dat kan lastig worden.” Daarbij zou het volgens de hoogleraar niet goed zijn om een minister te weinig portefeuilles te geven: “Dan word je eigenaar van een onderwerp en dat werkt meestal niet.”

Te klein parlement

Volgens Voermans ligt het probleem eigenlijk bij de grootte van het parlement. Dat is volgens hem veel te klein. De oplossing is dus meer parlementariërs: “Je zou er bijna 170 meer moeten hebben, wil het in een goede verhouding zijn.” De kans dat dat snel gebeurt is echter klein. De laatste vergroting van het parlement was in 1956.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie