Politiek
VPRO

Laurens Dassen in debat met Henri Bontenbal: 'Tunesië bewijst dat migratiedeals niet werken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Laurens Dassen in debat met Henri Bontenbal: 'Tunesië bewijst dat migratiedeals niet werken'

Je hoort er deze verkiezingen nauwelijks wat over: Europa. Er woeden inmiddels twee oorlogen waar Europa direct bij betrokken is. En daarnaast schieten de Europese migratiecijfers ook weer omhoog. Zijn migratiedeals met een controversieel regime als bijvoorbeeld Tunesië de oplossing? CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal & Laurens Dassen van Volt gingen daarover met elkaar in debat in een speciale aflevering van Europa Draait Door.

Realpolitik

Over een ding zijn de lijsttrekkers van Volt en het CDA het eens: de Tunesië-deal zoals die nu staat werkt niet. Maar voor de CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal is dat nog geen reden om migratiedeals als zodanig volledig af te schrijven: "De vraag is: durf je realpolitik te bedrijven in een wereld waar heel veel landen niet dezelfde democratische rechtstaat hebben? Wij zijn niet principieel tegen dergelijke deals. Omdat wij denken dat ze, in deze modderige werkelijkheid, toch nodig zijn om migratie in de greep te krijgen. Ik denk dat we moeten kijken of we het beter kunnen doen, maar het instrument an sich ben ik niet tegen."

Daarnaast stelt Bontenbal dat het huidige beleid behouden ook inhumaan is. "Er zijn hier nu mensen die hier eigenlijk niet zouden horen terwijl mensen in Yemen, die echt vast zitten en echt hulp nodig hebben, die hebben geen geld en geen route en die komen het land niet uit. Het eerlijke antwoord is: er is geen makkelijke oplossing."

Quote

Zo’n migratiedeal laat keer op keer zien dat het niet werkt.

Laurens Dassen

Europa medeverantwoordelijk

Volt-lijsttrekker Laurens Dassen stelt daartegenover dat een migratiedeal zoals die met Tunesië Europa als geheel verzwakt. "Allereerst, het werkt niet. Je sluit een deal met een dictator die je vervolgens legitimiteit verschaft." "En wat het ook nog eens doet is aan de rest van de wereld laten zien dat Europa hypocriet is als het gaat om mensenrechten." Volgens Dassen is Europa medeverantwoordelijk voor de geschonden mensenrechten in Tunesië.

De Volt-lijsttrekker stelt dat "Zo’n migratiedeal laat keer op keer zien dat het niet werkt." Zo ook met Turkije. "Die is maar voor de helft uitgevoerd, en zelfs de bedenker neemt er inmiddels grote afstand van.” Dassen sluit zich aan bij de opvatting van Bontenbal dat Europa meer legale migratieroutes moet openen, zodat vluchtelingen zich niet tot illegale routes hoeven te wenden om Europa te bereiken.

#48 - Waar is Europa deze campagne? Dassen & Bontenbal in debat (S05) - Europa draait door

Gerelateerde podcast

Europa draait door

Europa draait door

Ster advertentie
Ster advertentie