Politiek
WNL

Wordt Nederland het nieuwe Polen binnen de EU? 'Kunnen op een zijspoor belanden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt Nederland het nieuwe Polen binnen de EU? 'Kunnen op een zijspoor belanden'

Europacorrespondent Stefan de Vries denkt dat Nederland op een zijspoor binnen de Europese Unie kan belanden door de verkiezingsoverwinning van de PVV in november. "Je kunt je niet voorstellen wat er gaat gebeuren als premier Wilders aanschuift in Brussel. Dat heeft grote invloed op onze rol", zegt De Vries in het radioprogramma Sven op 1 op NPO Radio 1.

De Vries benadrukt dat demissionair minister-president Mark Rutte veel kritiek heeft gehad over zijn binnenlandpolitiek, maar dat hij "grote invloed heeft gehad in de Nederlandse dominantie binnen de Europese Unie". "Hij heeft een enorm belangrijke rol op zich genomen. In het begin moest Rutte weinig hebben van Europa en Europese instellingen, maar de laatste jaren is hij zeer invloedrijk." De Europacorrespondent ziet dat er echt naar Rutte wordt geluisterd.

"Het heeft ook te maken met Brexit", vervolgt De Vries. "Groot-Brittannië viel weg en de rol van Nederland werd daardoor ineens heel anders. Daarnaast is de persoonlijke band tussen president van Frankrijk Emmanuel Macron en Rutte ook zeer belangrijk. Ik denk dat de banden tussen Frankrijk en Nederland nog nooit zo goed zijn geweest. Er is een enorm goede samenwerking."

De band tussen Frankrijk en Duitsland rommelt daarentegen, aldus de Europacorrespondent. "Nederland en Frankrijk spelen daardoor een voortrekkersrol." De Vries uit vanuit dat oogpunt daarom zijn zorgen over de verkiezingsoverwinning van de PVV en benadrukt dat de overwinning grote invloed kan hebben op de Nederlandse rol binnen de EU.

Stefan de Vries (Europacorrespondent) over Nederlandse dominantie binnen de EU: 'Kunnen op een zijspoor belanden' (26 december 2023) - Sven op 1

Nederland nieuwe Polen?

De Vries noemt Polen als voorbeeld, waar Donald Tusk op 13 december werd verkozen tot premier. "Een conservatief persoon, maar ook iemand met progressieve opvattingen op Europees gebied."

"Polen werd jarenlang niet serieus genomen, net als Hongarije", aldus De Vries. "Ik kan me voorstellen dat Polen het nieuwe Nederland wordt en Nederland het nieuwe Polen. We kunnen op een zijspoor belanden totdat er een andere regering is. Deze tendens is nu al te voelen in Brussel."

Rechtse samenwerking

De Vries ziet daarnaast wel dat extreemrechtse partijen beseffen dat de burger wel zit te wachten op een samenwerkend Europa. "Deze rechtse partijen werken nu steeds beter samen, omdat ze het nut van Europese samenwerking inzien. Maar dan wel op een nationalistische manier."

Europese verkiezingen 2024

De Vries denkt daarnaast dat de Europese verkiezingen in juni 2024 grote veranderingen teweeg zullen brengen. "We zullen uitkomen op een Europese Unie met verschillende snelheden en kopgroepen. We krijgen sowieso een hele andere EU dan we de afgelopen 75 jaar hebben gekend."

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie