Politiek
AVROTROS

Waarom de coronacrisis juist een positief effect kan hebben op de luchtvaart

foto: Miss Podcastfoto: Miss Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom de coronacrisis juist een positief effect kan hebben op de luchtvaart

"Een ongekende klap", zo omschrijft D66-Tweede Kamerlid Jan Paternotte de huidige toestand van de luchtvaartsector als gevolg van het coronavirus. "Zo'n crisis als deze hebben we nog nooit meegemaakt", zegt Paternotte in Miss Podcast.

{podcast audio="127111" caption="#72 - Jan Paternotte recenseert Vragen over het coronavirus" }

De coronacrisis kan echter een positief effect hebben op de verduurzaming van de luchtvaart die volgens hem hard nodig is gezien het klimaatakkoord van Parijs. "Een kleinere luchtvaart betekent dat vliegmaatschappijen veel oudere vliegtuigen afschrijven en dat zijn vaak de meest vervuilende vliegtuigen."

Tot 30 procent minder uitstoot

"Dus die kleinere groep passagiers kun je in schonere vliegtuigen laten vliegen, dat kan tot 30 procent uitstoot schelen. Wat ik mooi vind, is dat zelfs de directeur van Schiphol zegt dat de luchthaven voorlopig wat kleiner moet worden. En dat als vliegmaatschappijen dan weer hun landingsrechten terug willen, dat ze die dan moeten verdienen door te laten zien dat ze zuiniger kunnen vliegen."

Dezelfde regels

Paternotte vindt het terecht dat de luchtvaart zich, net als burgers, moet aanpassen in het kader van duurzaamheid. "Ik hoop dat het algemene gevoel wordt dat de luchtvaart mag terugkeren, de verbindingen zullen we hard nodig hebben, maar laten we voor de luchtvaart dezelfde regels hanteren als voor gewone mensen." Paternotte verwacht dat het tussen de 3 en 5 jaar zal duren voordat er weer net zoveel vliegtuigen in de lucht zijn als voor de coronacrisis.

Miss Podcast

In Miss Podcast ontvangt presentator Mischa Blok een bekende Nederlander en praat over de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven. Daarnaast recenseren ze een bestaande podcast die bij de gast past. Miss Podcast is maandag- tot en met donderdagnacht tussen 01.00 en 02.00 uur op NPO Radio 1. Natuurlijk op alle andere momenten ook te beluisteren in de podcastapps van Apple, Google en via de site van NPO Radio 1.

Luister hier naar de aflevering met Lisa Westerveld
Luister hier naar de aflevering met Charlotte Nijs

Ster advertentie
Ster advertentie