Naar homepage
Politiek

Jesse Klaver: 'Geloofwaardigheid minister De Jonge op het spel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jesse Klaver: 'Geloofwaardigheid minister De Jonge op het spel'

Jesse Klaver, partijleider van GroenLinks waarschuwt dat er morgen een stevig debat zal worden gevoerd over de vaccinatiestrategie. "Er zijn serieuze zorgen over het functioneren van de minister van VWS. Hoeveel fouten kun je maken?", aldus Klaver tegen Sven Kockelmann in het programma 1 op 1.

Afrekenen

"Een beleid maken in deze coronapandemie is heel moeilijk, maar die strategie van het vaccineren zagen we al maanden van te voren aangekomen." In Nederland zijn we nog bezig keuzes te maken wie in welke volgorde een prik kan halen. "In andere landen als Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn ze al begonnen", aldus Klaver. "Dat is een hele andere situatie dan in Nederland. Want verdorie, de vaccins liggen in Nederland en we zijn nog niet aan het prikken. Dat is gewoon niet goed."

Hij wil dat er gestopt wordt met de vrijwaringen van de minister als "we varen in de mist" en "we zien niet alles". De koers is volgens Klaver gewoon onduidelijk: "Ik wil morgen niet afrekenen met personen, maar wel met het beleid."

Konijnen en de hoed

Klaver wil dat het kabinet erkent dat er een probleem is met het functioneren van de minister: "Daar gaat wat mij betreft het debat morgen over." Zelf heeft hij wel ideeën hoe je de aanpak beter zou kunnen structureren. Zo zou hij wel een extra minister willen voor het testbeleid, zoals er eerder extra bewindslieden werden aangenomen met tijdelijke, versterkende functies zoals Martin van Rijn en Feike Sijbesma. Dit plan van Klaver werd eerder afgewimpeld. Bij deze minister staat de geloofwaardigheid en het functioneren ook op het spel, stelt Klaver. "Iedere keer komen er weer konijnen uit de hoge hoed van deze minister. Er is sprake van een zwabberkoers."

Extra Zwaard van Damocles

Maar er is volgens de GroenLinks-voorman nog een ander vraagstuk dat als een extra zwaard van Damocles boven het kabinet hangt: de toeslagenaffaire. Gistermiddag was over dit knallende hoofdpijndossier een Catshuis-beraad. Klaver laat er geen misverstand over bestaan dat deze affaire is uitgegroeid tot een ongekend schandaal van onze overheid. "Het gaat hier niet om het falen van de uitvoering. Het gaat hier over falen in het systeem en het falen van een ideologie. Dat rekenen wij onze premier stevig aan."

'Institutioneel racisme'

Sterker nog, volgens Klaver is er "door Rutte en de VVD die menselijkheid uit de sociale zekerheid gehaald en is de vernedering van mensen centraal komen te staan." Om er aan toe te voegen: "Bij de toeslagenaffaire is er sprake van institutioneel racisme en een overheid die mensen de problemen brengt. Wat daarvan de politieke gevolgen moeten zijn voor de regering zullen wij snel in onze fractievergadering met elkaar bespreken."

Vuurwerkverbod moet structureel worden

Overigens liet Klaver in het vraaggesprek met Sven Kockelmann ook nog een lichtpuntje noteren in deze 'donkere dagen': het tijdelijke vuurwerkverbod heeft voor een belangrijk deel écht gewerkt. Als gevolg van beduidend minder vuurwerkslachtoffers is de acute zorg goeddeels ontlast en is de milieuschade aanzienlijk minder dan de jaren daarvoor. De GroenLinks-voorman breekt dan ook een lans voor verlenging van het tijdelijk vuurwerkverbod. "Het vuurwerkverbod moet structureel worden. We zien veel minder slachtoffers en overlast deze jaarwisseling dan andere jaren. We zouden dan ook wel gek zijn als we volgend jaar weer vuurwerk gaan afsteken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie