Politiek
KRO-NCRV

Waarom het nu escaleert rond FvD: 'Ze hadden maanden de tijd om hier iets aan te doen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom het nu escaleert rond FvD: 'Ze hadden maanden de tijd om hier iets aan te doen'

Het is crisis bij Forum voor Democratie (FvD), nu opnieuw blijkt dat binnen de jongerentak antisemitisme en rechtsradicaal gedachtegoed breed gedeeld wordt. Partijleider Thierry Baudet wil het interne onderzoek afwachten, maar partijprominenten als Annabel Nanninga wil dat er "meteen keihard wordt opgetreden". Europarlementariër Rob Roos wil zelfs dat de hele jongerenpartij gesaneerd wordt.

"Raar dat dit nu pas groot nieuws is", zegt Ward Wijndelts van Vrij Nederland in het Mediaforum van Spraakmakers. In april al, publiceerde onderzoeksjournalist Ton F. van Dijk in HP de Tijd pagina's lange antisemitische app-gesprekken van de politieke partij. "Overigens ook racistische, xenofobe, vrouwonvriendelijke gesprekken. Heel veel soorten rarigheden", noemt Wijdelts het.

Waarom het nu escaleerde

"Er was toen wel wat ophef, maar er was relatief weinig om te doen als je het vergelijkt met nu. Er is nu dan ook maanden de tijd geweest om er iets aan te doen. En het nieuws is dat mensen die die appjes stuurden, nu hogere functies in de partij hebben en de mensen die het bekendmaakten, die lekten naar Van Dijk, zijn geroyeerd. Dat is vooral waarom het nu escaleert", is de analyse van Wijndelts.

Zondag tweette partijleider Baudet dat hij het optreden van de JFvD - het bestuur treedt tijdelijk terug, terwijl een interne onderzoekscommissie onderzoek doet - 'uitstekend' vond.

"Baudet maakt zichzelf volledig belachelijk", reageert sportjournalist Barbara Barend van het tijdschrift Helden. "Na de publicatie van Ton F. van Dijk had hij onderzoek moeten laten doen. In plaats daarvan maakt hij deze mensen belangrijk en klaagt hij over trial by media. De media doen gelukkig goed hun werk. Dit heeft Het Parool goed gedaan, die hebben onthuld hoe het er daar aan toegaat."

'Clownsworld'

Er is vooral kritiek op Freek Jansen, voorzitter van de Jongerenafdeling van FvD. Hij zou in speeches refereren aan extremistisch gedachtegoed. Ook heeft hij het in speeches over 'clownsworld', een bekende term binnen Alt-right, die veronderstelt dat we in een absurd linkse wereld zouden leven, waarbij een joodse elite aan de touwtjes trekt. Jansen is een vertrouweling van Baudet, schrijft zijn speeches, en staat op de zevende plaats op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer.

Strafrechtadvocaat Clarice Stenger denkt dat Baudet ertussen zit. "Ik denk dat Baudet wacht om scherpe uitlatingen hierover te doen, omdat hij daar een belang bij heeft." Volgens Wijndelts heeft Baudet in het verleden wel bewezen dat afscheid kan nemen van mensen die dichtbij hem staan. "Zoals Yernaz Ramautarsing. En deze geest kan niet terug in de fles. Ik denk dat we straks een nieuwe nummer 7 op de lijst zien staan."

De grote partij en jongerentak

Wijndelts voegt eraan toe dat bij FvD de jongerenclub extra belangrijk is. "Die vervlochtenheid tussen de jongerentak van FvD en de 'grote partij' komt voort omdat die beweging begonnen is als een opleidingsinstituut, het Renaissance Instituut, dat veel met jongeren bezig is. Die jongeren zijn heel belangrijk voor Forum. Dat maakt dit een belangrijker nieuwsfeit dan wanneer het een losse club eigenzinnige mensen is, die hun eigen weg gaat. Dan zou je nog kunnen zeggen: die horen niet meer bij ons."

Het Mediaforum met Barbara Barend en Ward Wijndelts

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie