Politiek

'Volt en VVD hebben de beste campagne gevoerd'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Volt en VVD hebben de beste campagne gevoerd'

[EO] De campagne is voorbij! In de podcast De Spindoctors kozen oud-spindoctors Jack de Vries en Julia Wouters allebei een winnaar. Voor Jack de Vries stak de VVD er bovenuit, Julia Wouters kiest voor nieuwkomer Volt.

#14 - ‘Volt en VVD winnaars van de campagne’ - De Spindoctors

Julia Wouters is erg onder de indruk van de campagne van Volt: "Ik vind het echt razend knap", aldus de voormalig adviseur van PvdA-leider Lodewijk Asscher. "Ze hebben aan geen één debat mee mogen doen, ze hadden geen avond aan avond dat ze alle talkshows langsgingen, ze hebben niet een lijsttrekker met een bekende naam." Ook het feit dat ze veel aanhang kregen rondom een pro-EU-standpunt dat niet populistisch is, vindt ze indrukwekkend.

Ook goed: VVD

Jack de Vries wil toch ook de VVD een compliment geven. "Als campagneleider wil je regie en controle hebben en de thema's kunnen bepalen waar het over gaat", zegt hij. Bij de VVD lukte dat, volgens de oud-spindoctor van het CDA: "het is ze gelukt dat de campagne primair over leiderschap ging. Daarmee krijg je een premierbonus en een coronabonus. Het ging continu over het thema waar de VVD het over wilde hebben."

Julia Wouters is het met Jack eens: "De VVD heeft al een tijd een hele geoliede campagnemachine. Ze hebben veel geld, ze zijn professioneel, hebben discipline en zitten op allerlei verschillende soorten media." Maar een verrassende campagne was het niet, vindt zij.

GroenLinks als verliezer

Een verliezer van de campagnestrijd is GroenLinks, vindt Jack de Vries. "Jesse Klaver was niet meer de Jesse Klaver van 2017. Toen was hij de new kid on the block, met meetups en opgestroopte mouwen. Nu was het wat diffuus in de strategie: enerzijds het samenbindende willen zijn, anderzijds polariserend."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie