Politiek
NOS

Otten: Forum gaat een kant op die wij niet willen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Otten: Forum gaat een kant op die wij niet willen

Eerste Kamerlid Henk Otten, die vorige maand werd geroyeerd als lid van Forum van Democratie, neemt twee Forum-senatoren mee naar zijn nieuwe politieke partij. Dat bevestigt Otten in het NOS Radio 1 Journaal.

Het zijn Dorien Rookmaker en Jeroen de Vries. Otten verwacht dat zich nog meer mensen bij hem zullen aansluiten, "ook uit de provincies".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Otten zei in het NOS Radio 1 Journaal dat veel Forum voor Democratie-leden ontevreden zijn over de koers die de partij van Thierry Baudet vaart. "Dat is begonnen op 20 maart, bij de boreale speech. Daar zijn heel veel mensen van geschrokken. Het gaat een kant op, waar wij ons niet achter willen stellen."

Otten zegt een partij te willen vormen die concrete maatregelen wil nemen en zich constructief wil opstellen. "En niet maar wat roepen en in filosofische debatten verdwijnen. Hij noemt de koopkracht, immigratie en "een rationele aanpak van het klimaat" als speerpunten.

Baudet zegt in De Telegraaf niet op de hoogte te zijn gebracht. "Voor zover ik weet, is er niemand overgestapt", wordt hij geciteerd. "Maar als mensen een nieuwe partij willen oprichten, moeten ze dat vooral doen."

Speerpunten

Otten was mede-oprichter van Forum voor Democratie, maar raakte met Baudet in conflict over de koers en de structuur van de partij. Eind juli werd het Eerste Kamerlid geroyeerd, volgens Forum vanwege een "vermoedelijke poging tot fraude met overheidssubsidie". Otten sprak toen van smaad en behield zijn zetel in de senaat.

Kort daarna liet Otten weten met een eigen partij te komen. Ook hintte hij erop dat andere Forum-senatoren hem zouden volgen. De speerpunten van de partij worden volgens Otten beter bestuur, koopkrachtverbetering, het klimaat- en het immigratiebeleid. Een naam is er nog niet.

Politici weer aan de slag

Morgen hebben politici een heidag en daarna gaan ze weer aan de slag. Wat staat ons te wachten? Dat bespraken Elodie Verweij, chef politiek bij Jinek, en politiek verslaggever Ron Fresen in NOS Met het Oog op Morgen. "Rutte zegt al een paar jaar dat het economisch beter gaat en dat de burger dat moet voelen en dat is volgens mij nu ook een plan", zegt Verweij. "Maar de vraag is nu: hoe dan? Ga je een beetje aan de knoppen draaien en de koopkracht verdelen of ga je echt rigoureuze maatregelen nemen en bijvoorbeeld met een flinke lastenverlichting komen. Dat is een knoop die ze deze week moeten doorhakken. Best spannend."

Beluister hier de volledige politieke voorbeschouwing:

De voorbeschouwing op een Haags 'tussenjaar'

Ster advertentie
Ster advertentie