Politiek
KRO-NCRV

Ben Bot: 'Rutte kan nog zwichten voor druk uit Brussel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ben Bot: 'Rutte kan nog zwichten voor druk uit Brussel'

Premier Mark Rutte maakt nog altijd kans de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden. Dat zegt voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot donderdag in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

"Als er een dringend beroep wordt gedaan, zwicht men voor de plicht en de eer", aldus Bot, ook al zegt Rutte zelf en iedereen om hem heen dat hij echt niet in de race is. "Dat zijn verrassingsmomenten die ineens kunnen opduiken. Verwarrend, want eigenlijk is het goed om te weten wie zich warmlopen."

Die kans neemt toe nu de Franse President Emanuel Macron heeft aangegeven iemand als voorzitter te willen met ervaring op 'het hoogste regeringsniveau'. Volgens Bot sluit Macron met zijn uitspraak de spitzenkandidat voor de christendemocraten, Manfred Weber, hiermee uit. "Door de jaren heen is een regeringsleider een criterium geweest. Vanwege bekendheid en ervaring. Hier moet een man zitten die gepokt en gemazeld is in de landelijke en Europese politiek."

Bot denkt om die reden ook dat PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans nog steeds goede kans maakt uiteindelijk voorzitter te kunnen worden van de Europese Commissie. De sociaaldemocraten staan in de Europese peilingen momenteel op de tweede plaats. Volgens Bot kunnen de kleinere fracties in het Europees Parlement straks besluiten zich aan te sluiten bij de sociaaldemocraten om zo Timmermans 'op het schild te hijsen'.

‘Barnier mijn spitzenkandidat’

De oud-minister van Buitenlandse Zaken voor het CDA denkt zelf echter dat de Fransman Michel Barnier de beste kansen heeft. "Dat zou de beste keuze zijn. Omdat hij de steun heeft van Frankrijk en een enorme ervaring heeft. Hij voerde de onderhandelingen voor de Brexit. En hij kan anderen overtuigen."

Als oud-minister van Buitenlandse Zaken en permanente vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie weet Bot als geen ander hoe de banencarrousel in de EU werkt. Zo zag hij van nabij hoe oud-premier Ruud Lubbers het voorzitterschap van de Commissie misliep.

Ster advertentie
Ster advertentie