Politiek
AVROTROS

Bram van Ojik over 'de geitenpaadjes van de overheid'

foto: AVROTROSfoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Bram van Ojik over 'de geitenpaadjes van de overheid'

"Het is kwalijk dat de overheid steeds de randen opzoekt van wat er wettelijk gezien mogelijk is", vertelt oud-Tweede Kamerlid voor GroenLinks Bram van Ojik in MISCHA!. "Je ziet het bijvoorbeeld bij het stikstofbeleid: dat de rechter de overheid de hele tijd moet terugfluiten, en dan probeert de overheid het weer via een ander geitenpaadje."

#172 - Bram van Ojik - MISCHA!

Van Ojik was Tweede Kamerlid voor Groenlinks, maar werkte eerder ook voor Milieudefensie en was directeur Ontwikkelingssamenwerking op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op dit moment is hij voorzitter van de commissie die ervoor moet zorgen dat er wetgeving komt voor een dierwaardige veehouderij.

'Overheidsonwaardig'

In MISCHA! is van Ojik zeer kritisch op het overheidsbeleid. "Ze denken: We proberen het gewoon en als de rechter ons terugfluit dan zien we wel. Maar het is eigenlijk overheidsonwaardig om dat op die manier te doen. Wij als burgers worden geacht ons zonder verdere problemen aan de wet te houden."

Dat zie je bijvoorbeeld ook als het gaat om transparantie, vertelt hij. Er is weliswaar een Wet open overheid, maar in plaats van dat er inzicht wordt gegeven in dossiers denken ze bij de overheid: we zien wel. Van Ojik: "Dat is treurig, de overheid heeft een voorbeeldfunctie en daar komt nu weinig van terecht."

#172 - Bram van Ojik - MISCHA!

Ster advertentie
Ster advertentie