Politiek
EO

Omtzigt: ‘Gewiste sms’jes van Rutte passen in patroon’

foto: Bart Maat
  1. Nieuwschevron right
  2. Omtzigt: ‘Gewiste sms’jes van Rutte passen in patroon’

‘De gewiste sms’jes van Rutte passen in een breder patroon’, dat zei Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt in Dit is de Dag. Omtzigt reageerde op het nieuws dat premier Rutte jarenlang de Archiefwet overtrad door sms’jes van zijn telefoon te wissen. Tot die conclusie kwam de Inspectie Overheidsinformatie. Die inspectie deed onderzoek bij het ministerie van Algemene Zaken.

Video niet beschikbaar

Omtzigt stelt dat Rutte en zijn ministerie vaker niet open zijn geweest over belangrijke informatie: ‘In de parlementaire ondervraging over de kinderopvangtoeslag zei Rutte bijvoorbeeld dat er geen notulen bijgehouden werden van vergaderingen in het ministerie’. Daar komt bovenop dat de archieven van het ministerie volgens de inspectie niet op orde zijn en dat er dus sms’jes zijn gewist. Omtzigt: ‘Daarnaast worden er Catshuisberaden over belangrijke onderwerpen als corona georganiseerd, zonder dat daar notulen van gemaakt zijn’. Volgens Omtzigt is hier sprake van een ‘structureel patroon van het niet willen bijhouden hoe besluiten genomen worden’.

Hoofdredacteur Pieter Klok van de Volkskrant merkte op hoe dit gedrag de journalistiek ook in een moeilijke positie brengt: ‘Rutte declareert niks, laat zo min mogelijk schriftelijke sporen na. Als journalisten kunnen we hem daardoor moeilijk controleren’. Als voorbeeld noemt Klok een mogelijk sms’je dat Rutte zou hebben ontvangen van oud-Unilevertopman Paul Polman. Klok: ‘We weten dat Paul Polman een sms heeft gestuurd naar Rutte. Het zou best kunnen dat dat sms’je een belangrijke rol heeft gespeeld in de afschaffing van de dividendbelasting. Dat kunnen we nu alleen niet controleren.’

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie