Politiek
EO

Wouter Koolmees: 'D66 wil 5000 extra vluchtelingen naar Nederland halen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wouter Koolmees: 'D66 wil 5000 extra vluchtelingen naar Nederland halen'

'Ik hoop dat we 76 zetels gaan halen' zegt Wouter Koolmees in Dit is de Dag naar aanleiding van het D66-verkiezingsprogramma waarvan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de hoofdschrijver is. De partij is de eerste die de plannen voor de Tweede Kamerverkiezingen presenteert.

Video niet beschikbaar

Gisteren presenteerde D66 het conceptverkiezingsprogramma Een nieuw begin voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021. Wouter Koolmees overhandigde tijdens de bijeenkomst de plannen aan de kersverse lijsttrekker van de partij, Sigrid Kaag.

NRC Handelsblad en De Volkskrant beoordelen het partijprogramma als 'een stap naar links,' maar volgens Wouter Koolmees is dat verkeerd geïnterpreteerd. "We zijn een progressieve partij en staan in het politieke midden. Naast sociale thema's hebben wij ook een grote paragraaf over het bedrijfsleven. Wij vinden juist ook dat we moeten investeren in het bedrijfsleven om de uitdagingen uit de toekomst aan te kunnen," zegt hij.

Coronacrisis

D66 is de eerste partij die in de coronacrisis met een verkiezingsprogramma naar buiten komt. De financiële onzekerheid maakt het volgens Koolmees soms lastig om plannen te maken. "We zijn eerlijk over het feit dat financieel veel onzekerheid is op dit moment. We hebben vooral op heel veel terreinen aangegeven waar we op de lange termijn met Nederland heen willen. Als het financieel meevalt gaan we sneller, maar als het tegenvalt moeten we onze ambities bijstellen de komende periode", aldus Koolmees.

Asielzoekers

D66 wil onder andere dat coffeeshops legaal worden. Daarnaast moet het minimunloon fors omhoog en wil de partij dat het toeslagen- en belastingstelsel fors op de schop gaat. In het verkiezingsprogramma staat ook dat de partij 5000 extra asielzoekers wil opnemen. Dat zijn tien keer zoveel asielzoekers als het kabinet op dit moment opvangt. "Er zijn ontzettend veel ontheemden in de wereld. D66 denkt internationaal en wil verantwoordelijkheid nemen voor de opvang van humanitaire noden en het invullen van het UNHCR-beleid. De realiteit is dat daar nu geen meerderheid voor is," zegt Koolmees, "maar we gaan campagne voeren om zoveel mogelijk van onze idealen waar te maken door zoveel mogelijk zetels te halen."

Zorg

De partij wil alle plannen ondermeer gaan betalen door het zwaarder belasten van vermogens en vervuiling. Daarnaast zou de zorg betaalbaarder en houdbaarder gemaakt moeten worden. "De zorguitgaven stijgen ieder jaar met 3 á 4 miljard, en dat is op lange termijn niet houdbaar," zegt Koolmees.

Het verkiezingsprogramma is voorlopig nog een concept; nu is het woord aan de leden van D66 die zich nog mogen uitspreken en amendementen kunnen indienen.

koolmees

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie