Naar homepage
Politiek

Volg de Amerikaanse verkiezingen op de voet met NPO Radio 1

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Volg de Amerikaanse verkiezingen op de voet met NPO Radio 1

Het lijkt een nek-aan-nek race te worden in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De strijd om stemmers tussen Joe Biden en Donald Trump is bij NPO Radio 1 op de voet te volgen. Zo brengt de NOS in de komende week prominent het laatste nieuws en geven redacties van omroepen achtergronden en duiding.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De nacht van dinsdag op woensdag, 3 op 4 november, is er Amerika Kiest, een speciaal programma van de NOS. Vanaf 00.00 tot 06.00 uur nemen presentatoren Lara Rense, Chris Kijne de luisteraar mee in de verkiezingsuitslagen. Vanuit Washington D.C. brengt correspondent Marieke de Vries de uitslagen en het laatste nieuws. Mattijs van de Wiel, Lucas Waagmeester en Eva Wiessing zijn als verslaggevers in het land en er is contact met Nederlanders (ook kiesgerechtigde) in vooral de swing states, waar het spannend wordt. Verder zijn onder andere Amerika-kenners Paul Verhagen en Laila Frank in deze uitzending te gast.

Sociale Media

Meer dan ooit speelt sociale media een belangrijke rol in de verkiezingen in Amerika. Niet alleen is de huidige president een fanatiek twitteraar, maar ook misinformatie bereikt op deze manier veel meer potentiële kiezers. Ilan Hoekstra, verslaggever bij het NPO Radio 1-collectief Alicante, heeft zelf Amerikaanse roots en geeft vanaf zaterdag 31 oktober twee keer per dag een update over wat zich op sociale media afspeelt in de verkiezingsstrijd.

Je hoort Hoekstra 's ochtends om 11.15 uur en 's middags rond 15.45 uur, samen met een samenvatting van actuele verhalen over de verkiezingen.

Achtergronden

In de komende week is er 's ochtends ruimte gemaakt voor verhalen van Amerikanen en Nederlanders met een speciale band met de VS. Zo maakt correspondent Marieke de Vries elke ochtend een portret van een 'gewone' Amerikaan in het NOS Radio 1 Journaal. In Spraakmakers (KRO-NCRV) hoor je de serie Holland Amerika Lijn, waarin Nederlanders vertellen over hun band met het land.

In EenVandaag brengen verslaggevers Tom van 't Einde en Simone Tukker verhalen van hun reis langs de Mississippi. 's Avonds geeft Arnon Grunberg, woonachtig in de Verenigde Staten, in Met het Oog op Morgen een inkijkje in een zogeheten Swing State. Hij bundelt hiervoor zijn ervaringen in die specifieke staten in columns.

Zondag 1 november in OVT bespreken ze de complottheorieën rondom de verkiezingen. Met het uitbreken van de pandemie brak ook een infodemie uit: steeds meer mensen blijken gevoelig voor 'alternatieve feiten' en complottheorieën, waarbij de intenties van politici en gevestigde media ernstig in twijfel worden getrokken. Als Biden gekozen wordt, bestaat de kans dat Trump het niet accepteert, omdat er fraude zou zijn gepleegd, of omdat duistere krachten complotten tegen hem zouden hebben gesmeed. Trump staat voor de politiek van het wantrouwen tegen de zogenoemde elite die, ook in Europa - aangespoord door corona - goede sier maakt. Maar waar komen deze argwaan en deze obsessie met complotten vandaan? Amerika-kenner en journalist Casper Thomas legt het uit.

De Amerikaanse verkiezingen op NPO Radio 1

- Dagelijks hoor je om 11.15 en 15.45 uur een samenvatting van het belangrijkste nieuws, en een social media update over de verkiezingsstrijd.

- In de nacht van dinsdag 3 op woensdag 4 november hoor je Amerika Kiest (00.00 - 06.00 uur), een speciaal uitslagenprogramma van de NOS met Lara Rense, Chris Kijne, Marieke de Vries en Amerikakenners Paul Verhagen en Laila Frank.

- In OVT (zondag 10.00-12 uur) duiken ze in de complottheorieën rondom de Amerikaanse verkiezingen.

- In het NOS Radio 1 journaal (06.00 - 09.30 uur) maakt correspondent Marieke de Vries elke ochtend een portret van een 'gewone Amerikaan'.

- Spraakmakers (09.30 - 11.30 uur) brengt elke ochtend de serie Holland Amerika Lijn, over Nederlanders met een bijzondere band met de VS.

- In Met het Oog op Morgen (23.00 - 23.59 uur) vertelt schrijver Arnon Grunberg over zijn persoonlijke verhalen in de Swing States.

- In EenVandaag (16.00 - 17.00 uur) vertellen verslaggevers Tom van 't Einde en Simone Tukker verhalen over hun reis langs de Mississippi.

- Podcast De Dag wijdt een aantal afleveringen aan de laatste week van de verkiezingsperiode.

Ster advertentie
Ster advertentie