Politiek
Zwart

Elly André: 'Ze hebben mij naar een lager niveau gestuurd, terwijl mijn cijfers goed waren'

foto: Omroep ZWARTfoto: Omroep ZWART
  1. Nieuwschevron right
  2. Elly André: 'Ze hebben mij naar een lager niveau gestuurd, terwijl mijn cijfers goed waren'

Dat het niet altijd makkelijk is om als vrouw met een migratieachtergrond op te groeien in Nederland, hoef je Elly André niet te vertellen. En dan kan je bij de pakken neer gaan zitten en de boel de boel laten óf je kan met je 19 jaar lid worden van de gemeenteraad in Apeldoorn en proberen iets aan de wereld te veranderen.

Video niet beschikbaar

Politieke interesse

De meeste 19-jarigen vinden de politiek maar saai en iets voor oude mensen, voor Elly is dat anders. "Mijn interesse komt doordat politiek de plek is waar de keuzes worden gemaakt die iedereen iets aangaan. Als je iets wil veranderen aan de wereld, wat ik heel graag wil doen beginnend bij Apeldoorn, dan moet je iedereen kunnen bereiken. Als politicus maak je beleid dat voor iedereen is."

Van jongs af aan hebben Elly en haar familie veel ongelijkheid meegemaakt. Dit zorgde bij haar voor motivatie om iets te veranderen aan de wereld. "Op de basisschool werd ik ondergeadviseerd met als reden dat mijn ouders een migratieachtergrond hebben en de Nederlandse taal niet goed genoeg beheersen. Hierdoor zouden ze mij niet goed kunnen helpen met huiswerk. Dat is de reden dat ze mij naar een lager niveau hebben gestuurd en dat terwijl mijn cijfers goed waren."

Video niet beschikbaar

Representatie politiek

De gemeenteraad in Apeldoorn is op het gebied van leeftijd niet heel divers, wat het voor jongeren niet heel uitnodigend maakt om zich hierin te verdiepen. "Het is lastig voor de gemeenteraad om een weerspiegeling te zijn van de stad. Qua man/vrouw verdeling gaat het al goed, maar diversiteit is meer dan dat."

Als jongste in de gemeenteraad heeft Elly een andere blik op bepaalde onderwerpen dan de andere politici, bijvoorbeeld in het onderwijs. "Het feit dat er niet met studenten of leerlingen gepraat wordt, is iets waar andere gemeenteraadsleden niet aan denken. Terwijl ik vanuit mijn positie als student en gemeenteraadslid denk: ik nodig een paar studenten en leerlingen uit en ga met hen in gesprek."

Video niet beschikbaar

Ambities

Elly is nog maar net begonnen met haar politieke carrière en heeft nu al ambitieuze plannen voor de toekomst. "Over 5 jaar heb ik mijn master afgerond en ben ik hopelijk Tweede Kamerlid voor D66."

De Nacht is ZWART

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 03.00 en 06.00 uur neemt De Nacht is ZWART echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

Ster advertentie
Ster advertentie