Politiek
EO

Advies van jongerenpartijen: ga niet met Rutte in kabinet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advies van jongerenpartijen: ga niet met Rutte in kabinet

Het begon met een uitgelekte aantekening met "positie Omtzigt, functie elders" en via een Mark Rutte die er geen herinnering aan had en écht niet loog, naar een motie van afkeuring. De jongerenpartijen van VVD, D66 en het CDA geven in Dit is de Dag advies hoe het vertrouwen in de politiek hersteld kan worden.

Video niet beschikbaar


Léonie Janssen van de Jonge Democraten: "Een motie van wantrouwen was op zijn plaats geweest. Nu is het tijd voor Sigrid Kaag om te laten zien wat nieuw leiderschap is, en zij moet die eerste rol gaan nemen in de formatie. Wijs maar een informateur aan, een formateur, ga dat proces maar leiden. Wees open naar burgers en Kamerleden waarom dingen gebeuren."

Geen plek voor Rutte

De jongerenpartij van het CDA wil niet de regering "onthoofden" midden in een crisis, zegt Niels Honkoop van de CJDA. Maar: "wat ons betreft is er voor Rutte geen plek meer in een komende regering." Wel met de VVD, want "daar hebben 2 miljoen mensen op gestemd." Ook moet het CDA vooral luisteren naar Pieter Omtzigt volgens Honkoop: "Hij heeft een boek geschreven met tien punten om vertrouwen in de politiek te herstellen, neem die over."

Hilde Wendel van de JOVD wijst erop dat mensen lijken te vergeten dat de VVD wel de verkiezingen heeft gewonnen. "Met afstand heeft de VVD de meeste zetels. De afstand tot D66 is nog steeds heel groot, ook al doen ze het lijken of er maar een zeteltje verschil tussen zit."

"In verkiezingstijd wilden ze ook niet met Rutte, maar de kiezer heeft iets anders laten zien."

Luister hier de hele uitzending terug:

Jongerenpartijen VVD, CDA en D66 reageren op hectische Haagse week

Ster advertentie
Ster advertentie