Politiek
WNL

Uri Rosenthal: 'Samenwerking PvdA en GroenLinks gaat impasse in formatie niet doorbreken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Uri Rosenthal: 'Samenwerking PvdA en GroenLinks gaat impasse in formatie niet doorbreken'

Donderdag lekte uit dat PvdA en GroenLinks bereid zijn om erg ver te gaan om een nieuw kabinet mogelijk te maken. Omdat VVD en CDA er niets voor voelen om een regering te vormen met twee linkse partijen, zouden PvdA en GroenLinks denken over nauwe samenwerking.

Het nieuws sloeg in als een bom, met name bij de achterban van de twee politieke partijen. Oud-formateur en VVD-prominent Uri Rosenthal gelooft dan ook niet dat de samenwerking tussen de twee partijen de impasse in de formatie gaat doorbreken: ''Het gerucht van een samenwerking tussen deze partijen gaat al heel lang. Als ik de berichten zo beluister over de commotie in de achterban van deze partijen, moet ik een dergelijke samenwerking nog maar zien", zegt Rosenthal in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

Leden zijn furieus

Inmiddels hebben al tientallen prominenten van zowel de PvdA als GroenLinks hun ongenoegen geuit op sociale media. "Fuseren om de macht maakt blind voor de onmachtigen", liet oud-partijvoorzitter van de PvdA Hans Spekman al eerder weten. De leden van beide partijen zijn vooral bang om de zwaarte van hun stemrecht te verliezen. "Met name de PvdA is bang dat er wordt afgestevend op een fusie en dat zal het einde van de partij betekenen", zegt Rosenthal.

Slechte communicatie

Jaap Stalenburg, PvdA-Statenlid in Friesland, verbaast zich vooral over de slechte communicatie vanuit het 'motorblok'. Hiermee doelt hij op D66 en de VVD. "Hoe kan het dat er over de formatie zo weinig informatie komt van Kaag en Rutte waardoor we iedere dag van het ene misverstand in het andere rollen?", aldus het Statenlid in WNL op Zaterdag.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie