Politiek
BNNVARA

De toekomst van radicaal rechts Europa

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. De toekomst van radicaal rechts Europa

Vandaag begint in Boedapest een bijeenkomst voor radicaal rechtse partijen, op initiatief van de Hongaarse premier Viktor Orban. Hoe verbonden zijn de radicaal rechtse partijen in Europa? Vroeg! bespreekt het met politicoloog Andrej Zaslove van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De conferentie in Boedapest wordt georganiseerd door de Amerikaanse organisatie Conservative Political Action Conference (CPAC). Het is de eerste keer dat het CPAC in Europa is. “Ze proberen coalities te maken met verschillende groepen”, legt Zaslove uit. Het is geen gevaarlijke beweging, maar dit zou het wel kunnen worden als zij een lobby om zich heen kunnen creëren die invloed heeft in Europa.

Zaslove is verbaasd dat CPAC gekozen heeft voor Hongarije. De keuze zou te maken kunnen hebben met de verkiezingen die binnenkort gehouden worden in Hongarije. Orban is extremer dan de andere rechtse partijen in Europa, “hij heeft de democratie in Hongarije verandert in een semi-democratie”. Volgens Zaslove ziet Orban zichzelf als de kern van een internationaal conservatieve beweging die de beschaving aan het redden is.

Het is echter niet zo dat alle radicaal rechtse partijen ook populistisch zijn. “Populisme is zeker een onderdeel van deze discussie, maar populisme kan ook links zijn”, legt Zaslove uit. Het gaat over een bepaalde verhouding tussen het volk en de elite. Binnen populisme komt het ‘goede’ uit het volk, en het ‘slechte’ uit de elite. Veel radicaal rechtse partijen zijn wel populistisch, maar Zaslove zou CPAC niet omschrijven als populistisch. “Sommige partijen zij gewoon radicaal.”

Zaslove verwacht niet dat er in de toekomst een grote radicaal rechtse Europese partij zal ontstaan. Wat voor het ene land radicaal is, is voor het andere land niet radicaal genoeg. Hierdoor is het lastig voor de partijen om samen een agenda te vormen.

Luister het hele gesprek terug in de podcast.

25-3 De toekomst van extreemrechts in Europa - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie