Politiek
KRO-NCRV

'Goed als Rutte na deze periode iets anders gaat doen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Goed als Rutte na deze periode iets anders gaat doen'

Voor het eerst sinds 2010 is de VVD niet meer de grootste partij in de peiling. Voormalig Tweede Kamerlid Gert-Jan Oplaat vindt dat de partij haar achterban heeft verwaarloosd en dat het tijd wordt voor een frisse voorman. "Het is goed als Rutte na deze periode aankondigt dat hij wat anders gaat doen."

In de peiling van Maurice de Hond deze maand, staan zowel de VVD als de PvdA en de PVV op 19 zetels op de voet gevolgd door Forum voor Democratie met 18 zetels. Oplaat, die tot eind 2014 voor de VVD in de Kamer zat, is kritisch over de koers van zijn partij. Zijn voornaamste bezwaar liggen bij de recente klimaatmaatregelen van de regering.
Quote

Ze hebben het eigen tafelzilver over boord gegooid

Gert-Jan Oplaat

"Ze hebben het eigen tafelzilver over boord gegooid." Hij vindt dat de VVD gevangen zit in deze coalitie en ziet de boel liever klappen, dan dat ze op deze voet doorgaan. De VVD zou zich volgens hem uit de regering zou moeten terugtrekken als de stikstofnormen niet verruimd worden.

Oplaat - die inmiddels voorzitter is van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie - stoort zich enorm aan het besluit om de maximumsnelheid te verlagen. Hij is het eens met de uitspraak van partijcoryfee Wiegel: het moet afgelopen zijn met water bij de wijn doen. "Rutte moet leiderschap tonen en met de vuist op tafel slaan. Zo doen we het en als je het niet wil, dan stap je er maar uit."

In het algemeen vindt hij dat liberale partij haar 'roots' verloochend door onvoldoende op te komen voor het midden- en kleinbedrijf, de land- en tuinbouwsector en mensen met een huis, auto en modaal inkomen.

Klaas Dijkhoff

Volgens politiek columnist Jos Heymans is de val van de VVD niet direct te verklaren aan de stikstofmaatregelen en het verlagen van de maximumsnelheid. "Dat hebben ze keurig gespind als een rotmaatregel." De achterban is wel verontwaardigd over de wachtgeld- en reiskostenvergoeding van Klaas Dijkhoff en Mark Rutte, denkt Heymans. De daling van de partij in de peiling was het grootst na de kwestie Dijkhoff.

Gert-Jan Oplaat en Jos Heymans over VVD

Ster advertentie
Ster advertentie