Politiek
NOS

Wat zijn valkuilen voor de aankomende bewindspersonen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat zijn valkuilen voor de aankomende bewindspersonen?

De eerste kandidaat-bewindslieden gaan bij formateur Mark Rutte langs, in Den Haag. Gisteren is de hele namenlijst van het nieuwe kabinet al naar buiten gebracht. Wat zijn de valkuilen voor de aankomende ministers?

Nieuwe ministers bekend: waar moeten ze op letten?

Video niet beschikbaar

“Niet eerder hebben we zo veel ministers gehad”, vertelt historicus Anne Bos in het NOS Radio 1 Journaal. Ze is gepromoveerd op het aftreden van ministers en staatssecretarissen door een politiek conflict en weet maar al te goed wat de valkuilen kunnen zijn voor een minister.

Valkuilen

De mensen die binnenkort minister worden, moeten al vóór hun allereerste week als minister uitkijken voor een valkuil. “Want het sluitstuk van de kabinetsformatie is een constituerend beraad. Dat is eigenlijk de oprichtingsvergadering van het kabinet. Dat is een belangrijke vergadering, want daar maken ze keuzes over de taakverdeling”, vertelt ze. Dan kan het zijn dat iemand er vandoor gaat met jouw taken. “Dan gaat misschien een deel van jouw portefeuille over naar de ander. Dat is wel een belangrijk moment.”

Eigenschappen

Een goede minister bezit ook verschillende eigenschappen. Zo moet je goed zijn in het uitvoeren van verschillende rollen. “Het belangrijkste is natuurlijk dat je beleid kan maken, maar ook goed kan samenwerken met jouw ambtenaren en collega’s in de ministerraad. Dan is een vereiste dat je goed leiding kan geven aan een ministerie.” Je bent als minister ook verantwoordelijk voor hetgeen wat gebeurt op jouw ministerie, maar je bent ook verantwoordelijk voor de acties van jouw voorgangers. Dan moet jouw afdeling goed overzien.

Buitenaf

Er zijn twee nieuwe minister die niet uit de politiek komen. Dat zijn Robbert Dijkgraaf en Ernst Kuipers. Volgens Bos zullen ze ook vaak ingezet worden om met de pers te praten en het beleid uit te leggen “Zij zijn allebei vrij mondig.” Zij hebben nog een extra punt om op te letten. “Zij moeten nog uitvinden hoe het allemaal werkt in Den Haag. Wat kan je dan wel zeggen en wat niet?”

RJN valkuilen minister

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie