Politiek
KRO-NCRV

Marijnissen (SP) sorteert voor op aftreden Van Huffelen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marijnissen (SP) sorteert voor op aftreden Van Huffelen

Als demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen niet tijdig kan zorgen voor compensatie voor alle slachtoffers van de toeslagenaffaire, moet ze per direct opstappen. Dat stelt SP-leider Lilian Marijnissen in 1 op 1.

"Onacceptabel, onbestaanbaar, niet te verkroppen en niet uit te leggen", verzucht Lilian Marijnissen. De SP-fractievoorzitter reageert desgevraagd op het recente media-optreden van demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66), die sinds januari 2020 belast is met de portefeuille douane en toeslagen namens kabinet-Rutte III. In het interview van afgelopen zaterdag met Nieuwsuur vertelde de D66-bewindsvrouw dat "het nog heel lang kan gaan duren" voordat alle ouders die slachtoffers werden in de toeslagenaffaire zijn gecompenseerd. Of het dan gaat om maanden of jaren, liet Van Huffelen in het midden.

Rapport PwC

Ondertussen is nog geen tien procent van de toeslagenouders volledig geholpen en hebben bijna vijftigduizend mensen zich als gedupeerde gemeld bij de Belastingdienst. De Tweede Kamer is er wel klaar mee en Marijnissen al helemaal. Ze ondersteunt dan ook van harte alle voorstellen vanuit de Kamer met als strekking volledige openheid over een rapport van accountantskantoor PwC over de toeslagenaffaire.

Dat rapport kwam vorige week naar buiten en kon geen uitsluitsel geven of een beladen memo bewust onder het tapijt is geschoven. Het gaat hierbij om het 'Memo Palmen', waarin de juriste al in 2017 keihard aan de bel trok over laakbaar handelen van de Belastingdienst. Met als brisante onthulling uit de koker van RTL Nieuws en dagblad Trouw dat het bewuste PWC-rapport aanmerkelijk is afgezwakt.

'Onnodig in de shit'

"Nu lijkt het erop dat in het Memo Palmen-rapport wel degelijk meer informatie stond", zegt Marijnissen. "Dat er dus hoge ambtenaren wel degelijk op de hoogte waren." En dat zou dus in haar ogen betekenen dat enkele hoge ambtenaren niet de waarheid hebben verteld tijdens de verhoren van de parlementaire commissie naar de toeslagenaffaire. "En nog veel erger: dat die ouders al die jaren onnodig in de shit hebben gezeten."

Als inderdaad blijkt dat het Memo Palmen bewust is afgezwakt en de oorspronkelijke rapportage in een onderste la is geschoven ergens bij de Belastingdienst dan wel op het Ministerie van Financiën, dan dient er maar één politieke knoop te worden doorgehakt volgens Marijnissen: exit staatssecretaris Van Huffelen. "Ja, dan is de conclusie wat mij betreft dat ze het vertrouwen verspeeld heeft. En dat ze weg moet en plaats moet maken voor iemand die dit probleem wél gaat oplossen."

Wopke Hoekstra

Ook plaatst Lilian Marijnissen tegenover Sven Kockelmann scherpe kanttekeningen over de geloofwaardigheid van minister van Financiën Wopke Hoekstra als het gaat om de strijd tegen belastingontwijking, nu bekend is geworden dat Hoekstra zelf actief was met het wegsluizen van geld naar een brievenbusfirma op het belastingparadijs de Britse Maagdeneilanden.

“Dit zegt ook iets over hoe de elite opereert in Nederland, waartoe ook Wopke Hoekstra absoluut behoort als voormalig partner van McKinsey." Om eraan toe te voegen: "Van iemand die juist zo ingevoerd is en iemand die heel goed weet wat met geld gebeurt, juist dat roept vragen op over zijn geloofwaardigheid als minister. Juist omdat hij nu pretendeert, ook als het CDA zijnde natuurlijk, dat ze een eind willen maken aan belastingontwijking." Ja, Hoekstra handelde binnen de wet, maar dat is juist waarom die wet aangepast zou moeten worden, stelt Marijnissen.

Aandelenregister

Als het ligt aan de SP komt er dan ook een registratiesysteem waarbij zowel alle nieuwe bewindspersonen als leden van de Tweede en Eerste Kamer verplicht worden gesteld om hun directe zakelijke belangen - bijvoorbeeld als aandeelhouder - inzichtelijk te maken. Dit alleen al ter voorkoming van nieuwe fiscale sluiproutes die Hoekstra in het verleden heeft bewandeld.

D66 kwam met dit voorstel dat zou gelden voor alleen nieuwe bewindslieden, maar dat gaat volgens Marijnissen niet ver genoeg. "Wij hebben al eerder een voorstel gedaan om met zo'n aandelenregister te komen."

Marijnissen (SP) sorteert voor op aftreden Van Huffelen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie