Politiek
KRO-NCRV

Staatssecretaris Blokhuis wil jaarlijkse vrije dag op 5 mei

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatssecretaris Blokhuis wil jaarlijkse vrije dag op 5 mei

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) wil 5 mei als vrije dag op de politieke agenda zetten. 'Dat is zo’n belangrijke dag, dat we met elkaar het gesprek moeten voeren hoe we dat kunnen organiseren.' Dat zegt hij in het NPO Radio 1-programma 1 op 1 bij Sven Kockelmann.

"Er is veel voor te zeggen om van 5 mei een groot feest te maken. In het regeerakkoord hebben we dit niet afgesproken, maar aan mij heb je een goede pleitbezorger om er jaarlijks een nationale feestdag van te maken. Ik vind dat een heel goede gedachte. Ik ben de laatste in Nederland die hier tegen is."

Video niet beschikbaar

Op 5 mei 1945 werd Nederland bevrijd. In veel cao’s is afgesproken dat dit eens in de vijf jaar een vrije dag is. Er wordt al jaren geroepen om er jaarlijks voor iedereen een vrije dag van te maken. Opeenvolgende kabinetten wilden hier niet aan, omdat dit economische groei kost. Blokhuis ziet een oplossing in het opgeven van bijvoorbeeld een andere vaste feestdag: 'Dat is bespreekbaar.'

"Als er per se een andere dag voor moet worden opgegeven, dan sta ik daar open in. Of we kijken naar een manier waarop we dat - in een land met veel parttime-banen - op een andere manier kunnen oplossen."

Hij vindt dat politieke partijen zich hiervoor moeten uitspreken in de komende verkiezingscampagne. "Ik ga het op de agenda zetten. Daar kunt u van op aan", zegt Blokhuis.

Staatssecretaris Blokhuis wil jaarlijkse vrije dag 5 mei

Opening Oranjehotel

Blokhuis heeft 15 miljoen euro vrijgemaakt om de herinnering aan de bezetting in de jaren '40-'45 levend te houden. Dat vindt hij belangrijk, juist ook omdat er steeds minder directe getuigen zijn die hun verhaal nog kunnen vertellen. Vrijdag opent koning Willem-Alexander in Scheveningen het Nationaal Monument Oranjehotel, waar het nationaal-socialistisch regime verzetsstrijders opsloot. Vaak werden zij daarna gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte.

Het Design Museum Den Bosch start zondag een 'Nazi design'-tentoonstelling. Blokhuis vindt dat 'gewaagd' en 'spannend': "Het geeft de kracht aan van een rechtsstaat dat dit kan."

De komende weken staan er meerdere herdenkingen en evenementen op de planning, die in het teken staan van 75 jaar vrijheid. Zaterdag is in Oosterbeek de jaarlijkse Airborne wandeling. Op 21 september landen er duizenden parachutisten op de Ginkelse heide bij Ede om Operation Market Garden te herdenken. Prins Charles en prinses Beatrix zijn daarbij aanwezig.

Vader Roelvink moest wapens maken voor de vijand

Ster advertentie
Ster advertentie