Naar homepage
Politiek

Vijf fragmenten uit 'A Promised Land': meekijken over Obama's schouder

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf fragmenten uit 'A Promised Land': meekijken over Obama's schouder

Twee weken na de Amerikaanse verkiezingen verschijnen de memoires van Barack Obama, A Promised Land, over zijn periode in het Witte Huis. Het boek neemt ons mee naar het Oval Office, de situation room en zelfs de slaapkamer. Michiel Vos heeft als één van de weinigen alle 900 pagina's al gelezen. Hij licht er bij Spraakmakers enkele stukken uit.

Ontmoetingen met wereldleiders

Obama beschrijft volgens Vos hoe hij 'ineens' terecht kwam in de wereldpolitiek "Hij was een buitenstaander die op reis was en ineens op de gekste plekken kwam. Sarkozy beschrijft hij als een haantje op een soort steunzolen. Obama schrijft: 'Hij was klein, maar hij had een soort verhogingen in zijn schoenen, dat zag ik meteen.' Hij laat de lezer over zijn schouder meekijken in die wereld waarin hij ook maar gewoon terecht is gekomen. Hij heeft zeker oordelen en dat maakt het ook pittig want er zitten ook stukken in die erg binnenlands zijn en die zijn misschien wat taaier."

De 44e zwarte president

"Toen hij werd gekozen was dat een heel ding, de eerste zwarte president. Op elke school leren kinderen nu dat er eerst 43 witte mannetjes waren en de 44e was een zwarte man. Dat hebben we toch maar mooi gedaan. Wat er daarna is gebeurd, is toch een soort whiplash geweest, een 180 graden-draai", aldus Vos, doelend op Trump, de president na Obama.

Van president naar president

"Bush probeerde Obama heel erg in een gespreid bedje te laten komen", vertelt Vos. En dat was bij Bush zelf wel anders. "Er waren geruchten dat de Clinton-staff de letter W van alle toetsenborden in het Witte Huis hadden gehaald, zodat het moeilijk was voor het komende personeel om de naam van George W. Bush te schrijven. Dat wordt in dit boek ook beschreven. Maar diezelfde Bush, een conservatief uit Texas, een rouwdouwer, was uiterst galant. Hij deed er alles aan om Obama en zijn nieuwe regering te laten landen."

Nancy Pelosi

Obama beschreef Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden én de schoonmoeder van Vos, als de meest gedreven juridische strateeg die Obama ooit heeft ontmoet. "Ik ben het helemaal met hem eens", grapt Vos direct. "De vrouw is in de 80 en wordt waarschijnlijk weer de leider in het Huis. Ze is inderdaad gedreven en een strateeg. Hij zet haar goed neer. Maar ik ben niet onbevooroordeeld", geeft Vos toe. "Wij zeggen altijd: You don't wanna fight with Mimi, zoals wij haar noemen."

Osama bin Laden

"Dat zit achteraan dit boek", vertelt Vos. "Het laatste hoofdstuk voordat hij vertrekt. Dat is het moment van het Correspondents' Dinner in Washington. Daar zit hij op hete kolen want hij weet dat er diezelfde avond een operatie gaande is om Osama bin Laden om te brengen. En hij zit die avond tegenover Trump en die maakt hij ook belachelijk. Later is dat een moment geworden in de politiek, dat Trump hem nog wel terug zou pakken daarvoor. En Trump kreeg die kans en probeerde het Obama-presidentschap als het ware te deleten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie