Politiek
WNL

Kamervragen over vervolging IS-vrouwen: 'We mogen geen enkele verklaring van Jezidi's missen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamervragen over vervolging IS-vrouwen: 'We mogen geen enkele verklaring van Jezidi's missen'

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg gaat de ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie ondervragen over de internationale samenwerking met betrekking tot het verkrijgen en uitwisselen van verklaringen van Jezidi-vrouwen.

"We hebben het kabinet opgeroepen om een samenwerking aan te gaan met alle NGO's en internationale organisaties om bewijs te vergaren tegen IS-gangers. Daar wordt nu al werk van gemaakt", aldus Van Toorenburg in radioprogramma WNL op Zaterdag.

"Als er signalen komen dat die samenwerking onvoldoende is en er misschien verklaringen missen, moet er echt een tandje bij. Ik zal daar de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Justitie over bevragen, want we mogen geen enkele verklaring van Jezidi's missen."

Slavin in kalifaat

Het gesprek over het berechten van Nederlandse IS-gangers is opnieuw onder de aandacht gekomen na de belastende verklaring van Jezidi-vrouw Layla Taloo in het AD eerder deze week. Taloo verklaarde hoe ze drie jaar lang als slavin werd ingezet in het kalifaat. Vervolgens werd ze gedwongen om te trouwen met een Deense IS-ganger die al getrouwd was met een Nederlandse Syriëgangster. In de verklaring zegt Taloo hoe ze stelselmatig verkracht werd door de Deen, terwijl de Nederlandse vrouw dit toeliet.

Het is dankzij de verklaring van Taloo voor het eerst dat een Nederlandse Syriëgangster direct wordt gelinkt aan het gruwelijke lot van het Jezidi-volk. Brenda Stoter, schrijver van het boek Het vergeten volk (over de genocide op de Jezidi's), zegt in WNL op Zaterdag blij te zijn met de aandacht voor de verklaringen van Jezidi-vrouwen. Wel schort het volgens haar nog aan een internationale databank waarin de verklaringen van Jezidi's terechtkomen, zodat IS-gangers altijd voor de juiste daden berecht worden.

Van Toorenburg: "Er wordt een databank gevuld juist om te zorgen dat Duitsland dezelfde informatie kan krijgen als Zweden en Nederland. Maar dit signaal is zeker een reden om het nogmaals bij de verantwoordelijke ministers aan de kaak te stellen. Alles wat we op dat gebied kunnen optimaliseren, is een verantwoordelijkheid van ons en moeten we oppakken."

In de regio berechten

Ook benadrukt ze dat het de voorkeur heeft om Nederlandse Syriëgangsters in de regio te berechten. "IS-vrouwen worden in Nederland nu berecht voor relatief lichte vergrijpen. Het is daarom van belang dat er concreet bewijs wordt verzameld voor de genocide die ze gepleegd hebben en dat ze daarvoor in de regio worden berecht. Anders wandelen ze over twee jaar weer rond in onze maatschappij en kunnen ze zomaar Jezidi-vrouwen tegenkomen bij de bakker."

Ster advertentie
Ster advertentie