Politiek
KRO-NCRV

Jesse Klaver: ‘Farmers Defence Force hard bezig zichzelf buitenspel te zetten’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jesse Klaver: ‘Farmers Defence Force hard bezig zichzelf buitenspel te zetten’

De boeren verenigd in de Farmers Defence Force (FDF) zijn 'hard bezig om zichzelf buitenspel te zetten met dit soort streken.’ Dat zegt GroenLinks-voorman Jesse Klaver in het radioprogramma 1op1. “Ik vind het smakeloos en onacceptabel. Dreigende taal kan niet.”

Jesse Klaver: ‘Farmers Defence Force hard bezig zichzelf buitenspel te zetten’

Premier Rutte en minister Schouten schortten woensdagmiddag de stikstofonderhandelingen met het Boeren Collectief op, nadat de FDF in een persbericht hard uithaalde naar "vleesbazen en zuivelbobo's" die "als Judas de sector verraden".

Klaver hekelt de toon van het debat, maar blijft hameren op de inhoud. "Als je naam wordt geschreven op een doodskist, carbid wordt geschoten op je foto, de berichten in mijn mailbox leest, ik zal er verder niet over uitweiden, maar ik blijf naar ze luisteren. Ik wil het hebben over de inhoud."

Voor Klaver maakt het niet uit met wie het kabinet praat, “als ze maar met acties komen.” En juist daarin schort het aan, vindt de fractievoorzitter van GroenLinks. "Ze zijn al negen maanden bezig. Daarom doen we zelf een voorstel. Wat ons betreft moeten we wettelijk vastleggen dat we de natuur gaan versterken en de stikstof met de helft reduceren.”

Deze week lekte uit dat het kabinet 550 miljoen euro beschikbaar stelt om boerenbedrijven te saneren en de stikstofcrisis te bezweren. Volgens Klaver ‘bij lange na niet genoeg.’ “Het kost echt miljarden, hoeveel weten we niet precies. We komen zelf op een bedrag uit van 13 miljard, voor de komende 15 jaar.”

“Dit was een ecologische crisis, maar het lijkt nu een economische crisis te worden. De bouwers en natuurorganisaties vinden elkaar daarin. Alsjeblieft kabinet, kom nou met een langjarige oplossing”, zegt Klaver. “Als je naar de toekomst kijkt, kun je ook het probleem op de korte termijn oplossen.”

Ster advertentie
Ster advertentie