Politiek
EONOS

Jongste lijsttrekker van Nederland (16) wil premier worden

foto: M.F. Naaldenberg / Creative Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongste lijsttrekker van Nederland (16) wil premier worden

Aan ambitie geen gebrek: de jongste lijsttrekker van Nederland, de 16-jarige Oliver Heming uit Winterswijk, wil niet stoppen bij de plaatselijke gemeenteraad. Met zijn zelf opgerichte partij Frontale wil hij in de Tweede Kamer komen en zelfs premier worden, vertelde hij in Langs de Lijn En Omstreken. Maar hij moet wel eerst even de HAVO afmaken.

Heming was in Langs de Lijn En Omstreken om te vertellen over de zaak die zijn 15-jarige running mate aan de broek kreeg. Die nummer 2, Lev Weikamp, mocht van zijn moeder eigenlijk niet op de kieslijst, maar mocht dat alsnog door een uitspraak van de Raad van State.

15-jarige Lev uit Winterswijk mag op kieslijst blijven staan, lijsttrekker partij reageert

Opkomen voor jongeren van Winterswijk

Als Weikamp niet op de lijst was gekomen, was Heming in z'n eentje door gegaan, vertelt hij. Hij wil opkomen voor de jongeren van Winterswijk. "Wij willen vooral luisteren naar de jongeren. We gaan aan jongeren vragen wat ze écht willen", vertelt hij. "Maar we gaan ook opkomen voor de boeren: we zijn tegen het stikstofbeleid en tegen heel veel zonnepanelen op landbouwgrond", aldus de 16-jarige.

De komende jaren zal Heming, ondanks dat hij lijsttrekker is, niet in de gemeenteraad komen, omdat hij te jong is. "Ik moet nog tot eind 2023 wachten..." vertelt hij. Tot die tijd wil hij zich goed voorbereiden.

De 15-jarige Weikamp wilde overigens zelfs niet op de radio. "Hij vindt deze aandacht niet leuk", vertelt Heming.

foto: Oliver Hemink

Oliver Hemink (r.) en Lev Weikamp (l.)

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie