Naar homepage
Politiek

Henk Krol gaat een week leven van 50 euro

foto: ANP / Bart Maatfoto: ANP / Bart Maat
  1. Nieuwschevron right
  2. Henk Krol gaat een week leven van 50 euro

50PLUS-leider Henk Krol gaat binnenkort een week leven van slechts 50 euro, om erachter te komen hoe het is om te leven in de bijstand. Hij accepteert hiermee een uitdaging van het Rotterdamse 50PLUS-raadslid Ellen Verkoelen, zo vertelde zij vandaag in Dit is de Dag. Verkoelen deed de afgelopen twee weken een dergelijke challenge.


De Rotterdamse stichting WARM daagde de gehele gemeenteraad van de Maasstad uit om een week op bijstandsniveau te leven: 50 euro per week, €7,14 per dag. Acht raadsleden beloofden de uitdaging aan te gaan, maar vooralsnog is Verkoelen de enige die het daadwerkelijk deed. Om écht door te hebben hoe het was om in armoede te leven, plakte ze er een tweede week aan vast.

Stress

Het viel Verkoelen zwaar, vertelde ze in Dit is de Dag. Alleen al vervoer was al een groot probleem. Autorijden kost veel geld en “het openbaar vervoer is stervensduur voor mensen in de bijstand”, aldus het raadslid. Verkoelen heeft daarom veel lopend en met de fiets gedaan, maar ze heeft ook veel activiteiten af moeten zeggen. Verder was het een hele klus om eten bij elkaar te krijgen voor een laag bedrag. “Het levert echt stress op”, aldus Verkoelen.

De actie is bedoeld om bewustwording te creëren en dat deed het ook, volgens het raadslid. “Ik heb het hele jaar moties ingediend over dit onderwerp, maar deze actie heeft vele malen meer effect gehad dan dat."

Henk Krol

Vandaag ontmoette Verkoelen partijleider Krol en ze daagde hem uit om ook de challenge te doen, die hij accepteerde. Hij gaat dit niet al volgende week doen, maar tijdens een week waarin het weer reces is, zo liet hij weten aan Dit is de Dag. In een werkweek zou het te makkelijk zijn, vindt hij. "Ik zit dan vol met afspraken waar ik word opgehaald en thuisgebracht", zegt de partijleider. "Dan is leven van 50 euro geen uitdaging."

Verkoelen heeft nog wel een tip voor haar partijleider: “Hij moet van tevoren een hele goede planning maken van wat hij wel en niet gaat eten en waar hij naartoe gaat”.

Luister hier het hele gesprek terug:

Ster advertentie
Ster advertentie