Politiek
EO

Wopke Hoekstra: toch Wilhelmus in de klas

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Wopke Hoekstra: toch Wilhelmus in de klas

Wopke Hoekstra is enthousiast over het zingen van het Wilhelmus op scholen, ondanks dat het niet meer in het verkiezingsprogramma van het CDA staat, zoals vier jaar geleden onder Buma. "We mogen best wat meer trots zijn op ons land. Als je in de 21e eeuw in Nederland bent geboren, heb je geboft", zei Hoekstra in Dit is de Dag.

Hoekstra was te gast in de speciale verkiezingsuitzendingen van Dit is de Dag.

Hoekstra liet, nadat hij aantrad als lijsttrekker, passages uit het partijprogramma verwijderen, zoals het instellen van het Zweedse model om mensenhandel in prostitutie tegen te gaan. Onder leiding van Kamerlid Anne Kuik pleitte het CDA afgelopen jaren voor het strafbaar stellen van de klant.

Ook daar is Hoekstra niet per se tegen, maar hij wil eerst zien hoe het uitpakt in andere landen. "Laten we nou kijken hoe het verbod in Zweden uitpakt en als het daar werkt, moeten we het zeker omarmen", aldus de lijsttrekker.

Perspectief voor de horeca

Gisteren openden een aantal horecaondernemers demonstratief de terrassen uit protest tegen de lockdown. Hoekstra snapt dat wel: "Ik snap hoeveel pijn het doet om hun eigen spaargeld erin te stoppen." Hij wil samen met de sector een plan maken wanneer ze open kunnen, zoals minister Grapperhaus ook wil. "Er moet een datum komen", vindt hij. Welke datum weet hij nog niet: "Ik vind het niet chique om hier een hele of halve belofte te doen. Om hier een obligate datum te noemen, dat moet ik gewoon niet doen."

Hoekstra richt zich naar eigen zeggen op de middenklasse. Daarin onderscheidt de partij zich van coalitiegenoot VVD, vertelt hij: "Het gaat erom hoeveel zekerheid je de middenklasse wil meegeven?" Met het licht hierop pleit hij bijvoorbeeld voor het terugkeren van de basisbeurs.

Heeft u vragen?

In de uitzendingen van Dit is de Dag is er ruimte voor het stellen van vragen van kiezers. Heeft u ook een vraag? Dien hem dan hier in.

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie