Podcast

Hoe verder na een lange celstraf? 'Het is sappelen'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe verder na een lange celstraf? 'Het is sappelen'

Het is een jaar geleden dat Harry en Bram de gevangenis verlieten. In aflevering 6 van podcast Buiten de Muren maakt podcastmaker Marjolein Knol de balans op. Ze zoekt Harry en Bram nog een laatste maal op. Hoe vergaat het ze nu?

#6 - Een lange weg - Buiten de Muren

Harry heeft een belangrijk gesprek met reclasseringswerker Laura. Wat maakt nou dat Harry écht niet weer de fout in gaat? Harry zegt dat hij rust wil. “Maar ja, wat is dat?”, vraagt Laura zich af. Harry vertelt haar over zijn verleden en zijn eerste moord. Dat blijkt nieuwe informatie te zijn voor zijn reclasseringswerker.

Volle enveloppen

Podcastmaker Marjolein Knol volgt ex-gedetineerden Bram en Harry in Buiten de Muren een jaar lang op hun weg terug de samenleving in. Toen Harry de gevangenis verliet, kreeg hij twee volle enveloppen, een smartphone en een Mercedes. Van vrienden. Hoe staat het er nu voor met Harry’s financiële situatie? En hoe gaat het eigenlijk met de broodjeszaak die hij zou beginnen? “Het is sappelen”, zegt Harry.

Slachtoffer

Bram krijgt de uitspraak van de rechtbank te horen en Marjolein spreekt het slachtoffer van de overval die hij pleegde. Het slachtoffer zegt: “Ik verbaasde me dat hij zo weinig zelfreflectie had. Hij gaf iedereen buiten hemzelf de schuld.” Toch heeft het slachtoffer met Bram te doen. “Dat je die zittingszaal vaker gezien hebt dan je eigen woonkamer. Dat vond ik echt zielig.”

Het is lastig Bram zelf te spreken te krijgen, want hij maakt het de gevangenismedewerkers niet makkelijk. Uiteindelijk lukt het toch. Bram: “Het zal nog wel even duren voordat ik met een rookworst de HEMA uitloop."

Buiten de Muren

Buiten de Muren, een podcast over kansen krijgen en kansen benutten. Een productie van Autres Directions en Aldus' producties voor NTR, DOCS en NPO Radio 1. Mede mogelijk gemaakt door het NPO-fonds. Luister nu alle afleveringen in je podcastapp en via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie