Podcast
AVROTROS

Jortcast #238: Politieke poppetjes aan het dansen

foto: De Jortcastfoto: De Jortcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast #238: Politieke poppetjes aan het dansen

Bij D66 en CDA meldden zich vorige week kandidaatslijsttrekkers. Aanleiding voor dr Kelder om het in Jortcast #238 over politiek te hebben met André Krouwel, politicoloog van de Vrije Universiteit en oprichter van het Kieskompas. Wie maken er goede kans, hoe staat Nederland tegenover vrouwelijke partijleiders en wie kan de meeste stemmen bij andere partijen wegtrekken?

#238 - Politieke poppetjes aan het dansen - De Jortcast

Na een telefoontje met Mona Keijzer, kandidaatslijsttrekker voor het CDA, constateert Krouwel dat Mona Keijzer het in ieder geval op twee punten goed doet. Ten eerste geeft Keijzer aan op te willen komen voor de middenklasse. Keijzer daarover: "de Mona Keijzer-lijn is dat we ons goed gaan realiseren wat er aan de hand is met de gewone Nederlander. De midden-inkomens, dáár moet het over gaan." Volgens Krouwel ligt dat goed bij de achterban.
.

Daarnaast valt het de politicoloog op dat Keijzer haar competentie wil benadrukken. "Rechtse leiders worden meer gewaardeerd op competentie, linkse leiders scoren altijd hoger op caring en sympathie voor anderen opbrengen." Volgens Krouwel overwegen veel CDA-kiezers te stemmen op de VVD. Een verstandige tactiek van Keijzer dus, meent hij, omdat ze op deze manier de rechtervleugel van de CDA-achterban aanspreekt.

De vraag is echter of zij zich daarmee genoeg onderscheidt van haar concurrenten. Momenteel scoort in ieder geval Hugo de Jonge hoger bij de CDA-achterban, blijkt uit een opiniepeiling van EenVandaag.

Premier worden?

"Normaal ging bij het CDA de lijsttrekkerskeuze over de toekomstige premier. Dat is nu echt niet zo." Het is onwaarschijnlijk dat het CDA de grootste partij wordt, stelt hij. "Noch onder De Jonge, noch onder Keijzer. Als ze alles goed doen, dan komen ze tegen de twintig zetels. Maar echt niet veel hoger."

Ook D66 gaat niet de grootste worden. "Die hebben ook een maximum van twintig zetels. Als Sigrid Kaag straks alles goed doet kan kan ze acht zetels winnen." Maar het D66-potentieel is niet zo groot dat Kaag premier wordt, benadrukt Krouwel.

De peiling voor de VVD staat nu zo’n tien tot twaalf zetels boven het maximum aantal stemmen dat ze kunnen halen in de verkiezingen van maart 2021. "Dat gaat in de campagne straks verdwijnen, want we weten wat het plafond is voor die partij." Namelijk 34 zetels, zo blijkt uit onderzoek van Kieskompas eind mei.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie