Podcast

Zangeres zonder Naam eindigde eenzaam en triest

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zangeres zonder Naam eindigde eenzaam en triest

[NTR] "Op haar pantoffels kwam ze naar de studio om snel wat liedjes in te zingen, om daarna thuis weer verder te gaan met aardappels schillen", vertelt roddeljournalist Ben Holthuis in de Andere Tijden-podcast over de Zangeres zonder Naam. En zo groeit de onbekende Rietje Bey bij smartlappenkeizer en platenproducent Johnny Hoes uit tot de koningin van het Nederlandse levenslied.

#1 - Zangeres Zonder Naam: de koningin van het levenslied (S02) - Andere Tijden

Haar eerste gouden single krijgt zij al in 1959 voor het lied Toe vader lief, acht drink niet meer, over het alcoholprobleem in arme arbeidersbuurten. 'Alles wat ze zong was haar leven, dat sprak de mensen aan', zegt Holthuis. Ze wordt waanzinnig populair met haar levensliederen en verkoopt miljoenen platen. Volgens Holthuis ging ze voor het geld vanwege haar arme jeugd en wilde ze laten zien dat je van een dubbeltje een kwartje kon maken.

Maatschappelijke betrokken

Zangeres Imca Marina kent haar uit het zangcircuit en is er tot op de dag van vandaag verbaasd over hoe de Zangeres zonder Naam optrad: "Ze deed eigenlijk niets, stond helemaal stil, zong haar liedjes voor het publiek en kwam zonder één spoortje zweet na het zingen de bühne weer af, heel bijzonder", vertelt ze in de Andere Tijden-podcast.

Naast het levenslied zingt ze ook maatschappelijk betrokken liederen. Zo neemt ze het op voor de homo’s in een fel protestlied tegen de Amerikaanse anti-homo activiste Anita Bryant eind jaren zeventig. In de homoscene wordt ze op handen gedragen als de 'Jeanne d’ Arc van de homofielen' zoals homoseksuelen in de jaren zeventig genoemd worden.

Ondanks haar populariteit en al die fans, eindigt haar eigen leven eenzaam en triest. Haar dienstbode en de boekhouder misbruiken hun vertrouwenspositie bij de zangeres en plukken haar financieel kaal. Dit onthult Holthuis in zijn biografie. Alexander Pechtold zelf groot fan van de zangeres, stelt hierover in 2010 Kamervragen aan de Minister van Justitie. Hij vraagt zich af hoe het mogelijk is dat oude mensen geïsoleerd kunnen worden en uitgebuit. Daaruit komt het levenstestament voort, met strengere eisen voor bewindvoerders. Zo leeft deze zingende vrouw zonder naam 22 jaar na haar dood niet alleen voort in het lied, maar ook in de wet.

Beluister hier de podcast.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie