Podcast
EO

Brexit is een feit, maar de Brexit-podcast gaat door

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brexit is een feit, maar de Brexit-podcast gaat door

Bijna vier jaar lang zat Groot-Brittannië klem in een haast onoplosbare knoop. Maar nu gaat het dan toch echt gebeuren: Brexit is vanavond om 12 uur een feit.

En daarmee komt een definitief einde aan een haast onnavolgbare politieke achtbaan. Het land heeft sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo op zijn grondvesten geschud.

Premier May faalde tot drie keer toe in haar poging een Brexit-akkoord door het parlement te krijgen. Ze liep zich stuk op het feit dat ze geen meerderheid had in het parlement. Haar aftocht, de tranen in Downing Street, zijn haar pijnlijke erfenis als premier die niets voor elkaar kreeg.

Boris

Met Boris Johnson veranderde dat fundamenteel. Zijn ramkoers met het Lagerhuis betaalde zich in klinkende munt uit bij de verkiezingen. Hij schuwde geen enkel middel, stuurde zonder pardon het parlement naar huis en verloor er vervolgens een historische rechtszaak over bij het Supreme Court. Ongekende taferelen in de Britse democratie.

Met zijn slogan 'Get Brexit Done' ging hij in het najaar de verkiezingen in. En deed hij het haast onvoorstelbare: hij won tientallen Labour-kiesdistricten die nog nooit eerder naar de Conservatieven gingen. Sindsdien regeert hij met een meerderheid van ruim 80 zetels.

Daarmee kwam er een einde aan die ellenlange onzekerheid. Het brexit-verzet, dat we terugzagen in massale demonstraties die tot de grootste in de geschiedenis van Groot-Brittannië behoorden, was gebroken. Het remain-kamp moest zijn wonden likken. Johnson kon het vertrek uit de EU rondmaken.

Onderhandelingen

Maar tegelijk was zijn verkiezingsslogan slechts ten dele waar. Ja, de scheiding is nu officieel een feit. Maar de onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie moeten nog beginnen. De komende 11 maanden – extreem kort voor onderhandelingen over een handelsverdrag – moeten de Britten en de EU hun nieuwe relatie vormgeven, waarbij er talloze uiterst gevoelige hobbels op de loer liggen.

Iets waar we vorige week in Brexit de Podcast nog uitgebreid op ingingen.

Brexit is dus nog helemaal niet afgerond. Sterker nog, het uittredingsakkoord was eigenlijk het makkelijke gedeelte, waarschuwen veel experts. Nu gaat het echt om de knikkers.

Wij blijven daarom in onze zeer goed beluisterde Brexit-podcast ook de komende maanden de onderhandelingen op de voet volgen.

Te beginnen met onze speciale uitzwaai-editie, komende zaterdag. Daarin zijn oud-correspondent in Groot-Brittannië Peter Brusse en NOS-correspondent in Brussel Sander van Hoorn te gast.

Ster advertentie
Ster advertentie