Podcast

Een joint gerookt of tippelzone bezocht? Zo overleeft een politicus een jeugdzonde

foto: De Spindoctorsfoto: De Spindoctors
  1. Nieuwschevron right
  2. Een joint gerookt of tippelzone bezocht? Zo overleeft een politicus een jeugdzonde

[EO] Wopke Hoekstra vertelde onlangs bij Op1 een paar keer een joint te hebben gerookt. Dit soort jeugdzondes vormen een potentiële bananenschil voor elke politicus. Met name conservatieve politici kunnen erover struikelen, stelt politiek adviseur Julia Wouters in De Spindoctors. "Dan hoor je zelf deugdzaam te zijn, dan hoor je zelf het goeie voorbeeld te geven."

#9 - De spots ontspind - De Spindoctors

"Het is niet iets waarvan ik niet denk: wat geweldig dat ik dit gedaan heb", zei Hoekstra over zijn drugsgebruik. Verder deed hij er weinig mee in het debat dat hij in Op1 voerde. Een gemiste kans, vindt Julia Wouters: "Hij had het kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld door te zeggen: daarom vind ik het belangrijk dat de toegankelijkheid van drugs in de buurt van scholen laag is, zoiets." Ook oud-CDA-spindoctor Jack de Vries is het ermee eens: "Hij had kunnen spreken als ervaringsdeskundige."

De vlucht naar voren

Als er iets naar buiten komt, adviseren Jack de Vries en Julia Wouters allebei de vlucht naar voren te nemen. "Kom zelf met het hele verhaal naar buiten, dan heb je zelf de regie", zegt Jack de Vries. Lieg er in ieder geval niet over, vindt Julia Wouters. Als Hoekstra zou hebben gelogen over zijn wietgebruik, zou er ongetwijfeld een oude vriend naar voren zijn gestapt met het verhaal, denkt ze.

Julia Wouters kent een verhaal waarin het misging: dat van Rob Oudkerk. Als wethouder moest hij stoppen toen bleek dat hij tippelzones bezocht. In tegenstelling tot wat zijn adviseurs zeiden - "vertel het hele verhaal" - deed hij dat in eerste instantie niet. "Je moet je vuilnisbak altijd in één keer leeg storten", aldus Julia Wouters. Jack de Vries voegt eraan: "je ellende moet je nooit in theelepeltjes opdienen."

Luister 'De Spindoctors'

In De Spindoctors worden ook de televisiespotjes van partijen geanalyseerd. Benieuwd naar de hele uitzending? Luister hem via de site van NPO Radio 1 of via je favoriete podcastplatform.

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie