Podcast
NOS

De Kopgroep: Deze Tour is alles anders

foto: AvroTros
  1. Nieuwschevron right
  2. De Kopgroep: Deze Tour is alles anders

De Kopgroep beleeft haar hoogtijdagen. Niet alleen omdat mooie renners, zoals Michael Matthews, vanuit de kopgroep voor mooie overwinningen zorgen, maar ook omdat de renners erg aanvallend koersen. Martijn Hendriks ziet een andere Tour dan normaal. Hij zegt dat renners vroeger altijd benadrukten dat ze maar één pijl konden afschieten, maar nu schieten renners zoals Pogačar heel veel pijlen achter elkaar af. ‘’Dit is echt anders dan ik de afgelopen jaren heb gezien, je ziet dat die gasten plezier in hun sport hebben.’’

#17 - Tour de France: Deze Tour is anders (S11) - De Kopgroep wielerpodcast

Mart Smeets voegt de Brabantse Wouter Wagtmans toe aan de Nederlandse Tourcanon. De Tour startte in 1954 voor het eerst in Nederland en Wagtmans wist meteen de show te stelen. Hij kwam niet in de ploegleidersauto aanrijden, maar begroette het publiek vanuit zijn eigen Porsche. Hij stapte daarna uit, gekleed in een goed pak, een witte sjaal en een grote bolknak in zijn mond. Dus ook in de jaren vijftig had je al showmannen, en volgens Mart was Wagtmans een erg sympathieke showman. Ook op de fiets kon hij een goede show opvoeren, zo won hij maar liefst vier Touretappes. Verder stal hij ook als zanger de show. Samen met Wim van Est zong hij een nummer in over de Tour de France, en tot verrassing van velen werd dit een grote radiohit.

Carcassonne, één jaar later

Vandaag finisht het Tourpeloton in het bekende Carcassonne. Mart wijst er fijntjes op dat precies een jaar geleden in dit stadje Mark Cavendish geschiedenis schreef door zijn 34e Touretappe te winnen en het record daarmee Merckx te evenaren. Dit jaar mocht hij niet mee en kreeg zo geen kans een nieuw record in de boeken te zetten. Mart opent een kleine polemiek, hij vindt dat de sprinter door ploegbaas Patrick Lefevere in de steek is gelaten. Ook vermoedt hij dat de vorming van de nieuwe Belgische ploeg hierbij een rol heeft gespeeld. Joost en Martijn lijken meer begrip te hebben voor het feit dat niet Cavendish, maar Jakobsen deze Tour rijdt. Jakobsen kan vandaag in het bloedhete Carcassonne nog eens zijn gelijk halen, maar collega-sprinters Dylan Groenewegen en Jasper Philippsen maken volgens De Kopgroep meer kans op de overwinning vandaag.

Ster advertentie
Ster advertentie