Podcast

Podcast Virusfeiten: Corona zelf is snel weer uit je lichaam, maar de bijwerkingen kunnen dodelijk zijn

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast Virusfeiten: Corona zelf is snel weer uit je lichaam, maar de bijwerkingen kunnen dodelijk zijn

[EO] Het reumamedicijn tocilizumab lijkt effectief tegen corona, bleek deze week. Een bestaand medicijn wat ineens óók werkt tegen COVID-19, dat zie je vaker: eerder bijvoorbeeld dexamethason en remdesivir. Hoe kan dat? Omdat het virus relatief snel uit het lichaam is, maar de gevolgen van het virus langer aanhouden, zegt intensivist Diederik Gommers in de derde aflevering van Virusfeiten.

#3 - Tocilizumab erin, remdesivir eruit - Virusfeiten

"Het virus houdt ons eigenlijk heel de tijd voor de gek", zegt Gommers. "Dat virus is maar zeven á tien dagen in het lichaam, maar daarna zie je pas de reactie van het lichaam. Het virus zet iets in gang en de reactie van bijwerkingen op je nieren, op je longen, op je hersenen openen nieuwe mechanismen die we ook bij andere infectieziekten zien. Die zijn heel specifiek."

De reacties van je lichaam zijn heel extreem, zegt Gommers. "Een overdreven ontsteking lijkt op een auto-immuunziekte, maar het geeft ook een ernstig longembolie, een trombosebeeld." Dit is niet bij iedereen. "Die we zien op de Intensive Care is maar een klein deel van de mensen die het virus oploopt", zegt Gommers.

Ontstekingsremmer

De reden dat al bestaande ontstekingsremmers zoals dexamethason werken, komt dus doordat het ze werken tegen het ontsporen van het lichaam, in plaats van tegen het lichaam zelf, vertelt viroloog Marion Koopmans.

In laboratoria zijn virologen druk met onderzoeken bij welke groep mensen ontstekingen voorkomen: "Hebben die mensen die deze ontsporing krijgen, iets herkenbaars als je ze vroeger test? Dan kun je ze er vroeger uitvissen en zo gericht mogelijk gaan behandelen", aldus Koopmans.

Dit onderzoek is nog pril, maar er zijn wel eerste resultaten: "De mensen die écht heel ernstig ziek worden, daar zie je meer antistoffen tegen één van de gewone coronavirussen. Dat is opmerkelijk." Mensen die vroeger coronavirussen hadden, kun je dan dus beter in de gaten houden, zodat je er vroeger bij bent. In de toekomst kun je die mensen misschien zelfs plasma geven van mensen die al hersteld zijn, vertelt Koopmans.

Het eerder goedgekeurde Remdevisir wordt overigens nu afgeraden door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Virusfeiten

In Virusfeiten praat Tijs van den Brink wekelijks met OMT-leden Diederik Gommers en Marion Koopmans over het coronavirus. De podcast is te beluisteren op de website van Radio 1, via de app, maar ook via platforms als Apple podcasts en Spotify.

Ster advertentie
Ster advertentie