Cultuur & Media
MAX

Nieuwe podcast over dialecten: 'Verschil taal en dialect puur politiek'

foto: Villa VdB
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe podcast over dialecten: 'Verschil taal en dialect puur politiek'

Wat is eigenlijk het verschil tussen een taal en een dialect? Op deze en andere vragen stort taalkundige Marc van Oostendorp zich in de nieuwe podcast: Het Dialectenbureau. Van Oostendorp houdt zich al jaren bezig met de taal- en dialectverschillen in Nederland. In de podcast bespreekt hij verschillende dialecten en talen in Nederland: van het Gronings tot het Fries en van het Rotterdams tot straattaal.

Wat is het verschil tussen taal en dialect?

Volgens Van Oostendorp is het verschil tussen een taal en een dialect eigenlijk puur politiek. "Een taal is een dialect met een vloot en een leger", zegt hij. "Als je genoeg macht hebt om andere mensen van te overtuigen dat jij een taal spreekt, dan spreek je een taal. Zo is het Nederlands eigenlijk ook begonnen."

In de zestiende en zeventiende eeuw besloten de Nederlanders dat ze een apart land waren en een eigen taal nodig hadden. Het Nederlands is zo ontstaan als een zelfstandige taal.

Het Fries en het Drents

Maar waarom is het Fries wel een taal en het Drents niet? Volgens Van Oostendorp heeft dat te maken met een historische component. "De Friezen hebben gestreden voor hun taal en hebben in de zeventiende eeuw al gedichten en grammatica's geschreven in hun eigen taal. Ze hebben dus voor hun rechten gestreden en dat maakt het Fries tot een taal."

Quote

Ze hebben dus voor hun rechten gestreden en dat maakt het Fries tot een taal.

Taalkundige Marc van Oostendorp

Straattaal

In de podcast Het Dialectenbureau bespreken Van Oostendorp en zijn gasten ook straattaal. "Dit is een aparte vorm van taalgebruik die vooral wordt gesproken door jongeren op straat en die sterk afwijkt van het standaard-Nederlands. Het is een vorm van taal die voortdurend in ontwikkeling is en steeds nieuwe woorden en uitdrukkingen kent. Voor veel jongeren is het een belangrijk onderdeel van hun identiteit en cultuur."

In de nieuwe podcast worden verschillende dialecten en talen in Nederland besproken. Van Oostendorp laat zien dat het verschil tussen een taal en een dialect eigenlijk vooral politiek bepaald is. Ook bespreekt hij het Fries als voorbeeld van een taal die door strijd en cultuur tot stand is gekomen, en straattaal als voorbeeld van een taal die voortdurend in ontwikkeling is.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie