Podcast

Gommers gefrustreerd: 'We zijn 1 jaar verder en er is geen IC-bed extra geregeld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gommers gefrustreerd: 'We zijn 1 jaar verder en er is geen IC-bed extra geregeld'

[EO] Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, is teleurgesteld dat het nog steeds niet is gelukt om de IC-capaciteit in Nederland structureel te vergroten. "Het is heel frustrerend. We zijn een jaar verder en er is geen bed extra geregeld, door een tekort aan verpleegkundigen", vertelt hij in de podcast Virusfeiten.

#18 - Hoe operazangers COVID-patiënten helpen - Virusfeiten

"Het hele land wordt op dit moment in de tang gehouden door het aantal IC-bedden," vertelt Gommers. Hij had gehoopt om meer bedden te kunnen regelen. Maar daar is extra personeel voor nodig, en daar zit de moeilijkheid. "Het opleiden van een verpleegkundige tot IC verpleegkundige duurt 18 maanden. Maar ondertussen gaan er ook mensen met pensioen of stoppen met werken. De uitstroom is op dit moment net zo groot als de instroom."

Volgens Gommers zijn er wel iets meer aanmeldingen van mensen buiten de zorg die als verpleegkundige en IC-verpleegkundige aan de slag willen gaan. "Maar deze mensen moeten eerst opgeleid worden. Het opleidingstraject tot verpleegkundige duurt vier jaar en daarna nog achttien maanden om IC-verpleegkundige te worden. We moeten nu echt plannen gaan maken hoe we de komende jaren de capaciteit van de IC kunnen waarborgen, laat staan flexibel opschalen", aldus Gommers.

Stilte voor de storm

Op dit moment zijn de IC's in Nederland 35 procent opgeschaald. Dat zijn 1350 IC-bedden. Dit is al ruim vier maanden het geval. Er is voorbereid voor nog een verdere opschakeling, tot maximaal 1700 bedden. "Het is een akelige stilte voor de stom. Maar we kopen nu extra tijd om iedere week zoveel mogelijk mensen te vaccineren. De modellen laten nog steeds zien dat er in april landelijk nog extra corona IC-patiënten gaan komen in de buurt van het maximumaantal IC-bedden. Daar schrik ik echt van."

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie