Podcast

Boris is misschien wel uit op een keiharde Brexit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boris is misschien wel uit op een keiharde Brexit

[EO] Brexit lijkt wel de Bermudadriehoek, alles dat erin vliegt komt er nooit meer uit. Hoe vaak hebben Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn in hun podcast Europa Draait Door niet gezegd dat deze week wel eens voor een doorbraak zou kunnen zorgen. En nooit kwam het uit. We moeten het maar afwachten.

Afgelopen week ontvingen Tim en Arend Jan in Europa Draait Door vriend van de show Rem Korteweg, Brexit-watcher van het instituut Clingendael.

#39 - Deal or no deal?! Is dit dan eindelijk de week van de Brexit-finale? (S02) - Europa draait door

Harde Brexit

Korteweg legt uit dat Boris Johnson misschien wel bewust aanstuurt op een keiharde Brexit. Hij houdt daarmee de harde Brexitvleugel zoet. Hij kan de schadelijke effecten een beetje maskeren door de grote impact van COVID op de economie. En hij kan de schuld neerleggen bij Brussel: "Brussel was niet bereid om te bewegen!" Zo kan Boris zijn handen in onschuld wassen. Zo wordt er mogelijk dus weer een dolkstootlegende geboren die de sfeer in Europa nog lang zal verzieken.

De Britse regering stuurt komende twee wetten naar het parlement die in strijd zijn met de terugtrekkingsovereenkomst. Er kan dus een curieuze situatie ontstaan waarbij er uiteindelijk misschien wel een handelsdeal wordt gesloten maar dat eerdere afspraken worden geschonden. Het valt niet goed in te zien hoe de EU-lidstaten dit kunnen accepteren. Het lijkt er dus echt op dat Boris aanstuurt op een no-deal met alle ellende van dien.

De podcast besteedt eveneens aandacht aan de Hongaarse Europarlementariër die zijn deelname aan een sexparty wilde stilhouden. Onze technicus Willem de Gelder weet de stem van Jambers - kent u hem nog? - geweldig na te doen...

Kortom weer een heerlijke podcast voor het hele gezin!

Europa Draait Door

Europa Draait Door is een wekelijkse podcast van de EO waarin zaken rondom de Europese Unie worden besproken. Groot-Brittannië-correspondent Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn bespreken de laatste ontwikkelingen in Europa met elkaar en met gasten. Elke vrijdagavond is er een nieuwe aflevering. Abonneer je op Europa Draait Door en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, de app,Apple podcastsofSpotify.

Ster advertentie
Ster advertentie