Podcast
EONOS

Is het Indiëmonument rijp voor de sloop?

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het Indiëmonument rijp voor de sloop?

Het Indiëmomument in Amsterdam-Zuid is al sinds het begin omstreden. In de podcast Helden op sokkels, waarin ongemakkelijke standbeelden worden beoordeeld, waren historicus Wim Berkelaar en Indië-expert Vilan van de Loo ook niet heel positief over het gigantische monument aan het Olympiaplein. "Het is vlees noch vis", vindt Van de Loo. Is het rijp voor de sloop?

#3 - Monument Indië-Nederland slopen of juist opknappen? (S02)

Het monument werd in 1935 onthuld als eerbetoon aan generaal J.B. Van Heutsz (1851-1924), commandant van het Nederlands-Indisch leger. Al vroeg waren hier protesten tegen. "Het is misschien wel het meest omstreden monument dat Nederland kent", vertelt Berkelaar. Het standbeeld van Van Heutsz werd meerdere keren besmeurd (waaronder vorige maand) en in 1967 vond er zelfs een bomaanslag plaats.

In 2004 werd besloten dat het werk geen eerbetoon meer zou zijn, maar een gedenkteken voor de relatie tussen Nederland en Indië gedurende de koloniale periode.

Aanfluiting

Van de Loo, schrijver van de biografie van Van Heutsz is hier niet blij mee. Ze noemt het monument nu "een aanfluiting". Wat haar betreft zou het in de oude staat hersteld worden. Het standbeeld dat er stond, had niet per se met Van Heutsz zelf te maken, vindt zij: "Het heeft alles te maken met wat Nederland in 1935 wilde zijn: een sterke, imperialistische natie. Het standbeeld is een zelfbeeld van Nederland."

Volgens Van de Loo kan een spannender monument het gesprek op gang helpen: "Als het een praatstuk is: geweldig! Praat erover, denk erover na!"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie