Podcast

Podcast Het verloren hoofd: zijn er nog levende nazaten van Demang Lehman?

foto: Adek BERRY / AFPfoto: Adek BERRY / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast Het verloren hoofd: zijn er nog levende nazaten van Demang Lehman?

[KRO-NCRV] De zoektocht naar de schedel van Demang Lehman, een Indonesische vrijheidsstrijder die 150 jaar geleden door de Nederlanders ter dood werd veroordeeld, opgehangen en onthoofd, gaat verder. In aflevering 5 van de podcast Het verloren hoofd proberen journalisten Nienke Zoetbrood en Mathijs de Groot nog levende nazaten van Demang Lehman te vinden.

{podcast audio="123863" caption="#5 - De achterachterkleinzoon" }

Zoetbrood en De Groot werden maanden geleden benaderd door amateur-historicus Donald Tick. Hij vertelde een ongelofelijk verhaal over Indonesische sultans, prinsessen, en het afgehakte hoofd van opstandelingenleider Demang Lehman dat kwijt was geraakt. Zijn hoofd zou meegenomen zijn naar Nederland en nog steeds hier in een depot liggen, het depot van het Leids Anatomisch Museum.

Een paar belletjes en klaar

Toen amateur-historicus Tick voor het eerst vertelde over de schedel van Demang Lehman dachten Zoetbrood en De Groot: dat zoeken we wel eventjes uit. Een paar belletjes en klaar. Dan is duidelijk of het verhaal van Tick klopt en of de schedel in Leiden ligt.

Maar weken werden maanden. Eén gesprek met Donald Tick werden talloze interviews. En nog altijd is er geen écht antwoord op die ene vraag: klopt het dat de schedel in Nederland ligt?

Terug naar Indonesië

De journalisten denken ook alvast verder: als de schedel in Nederland ligt, willen de mensen in Indonesië de schedel dan terug nadat het 150 jaar lang zoek is geweest? Donald Tick reisde zelf af naar Zuid-Kalimantan - de regio waar Demang Lehman vandaan kwam en de opstand tegen de Nederlandse overheersers leidde - om de mensen te ontmoeten die de schedel graag terug willen. Althans, dat was wat Tick vertelde. In telefoontjes naar de andere kant van de wereld en in interviews die hij gaf aan de Indonesische televisie leek het erop dat vooral Donald Tick het hoofd van Demang Lehman graag terug wil brengen.

Voor wie zijn Zoetbrood en De Groot op deze maandenlange zoektocht gegaan? Is er behalve amateur-historicus Donald Tick iemand die om het hoofd geeft? Je hoort het in de vijfde aflevering van Het verloren hoofd.

Abonneer je op de podcast!

Abonneer je op Het verloren hoofd via ►Apple Podcasts, ►Spotify, ►Pocket Casts of de NPO Radio 1 app, zodat je geen aflevering hoeft te missen. De zesde en voorlopig laatste aflevering verschijnt op zondag 2 februari.

Ster advertentie
Ster advertentie