Podcast

Podcast De Dag: Steunpunt: Alle Nederlanders terughalen gaat niet lukken

foto: Dirk Royaardsfoto: Dirk Royaards
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Steunpunt: Alle Nederlanders terughalen gaat niet lukken

[NOS] Er zitten nog altijd veel Nederlanders in het buitenland die door de coronacrisis niet naar huis kunnen.

{podcast audio="126484" caption="#560 - Steunpunt: Alle Nederlanders terughalen gaat niet lukken" }

Er hebben zich in totaal 23 duizend mensen aangemeld voor een speciale reisregeling voor gestrande reizigers. Die regeling is nu gesloten, aanmelden bij het speciale meldpunt Bijzondere Bijstand Buitenland kan dus niet meer. Dat zegt Richard Weurding van het Verbond voor Verzekeraars in podcast De Dag.

Terughalen Nederlanders verloopt moeizaam

Het verbond werkt samen met reisbrancheorganisatie ANVR, het ministerie van Buitenlandse Zaken en verschillende andere partners uit de reiswereld om repatriëringsvluchten te organiseren. Inmiddels zijn er ongeveer vierduizend mensen teruggekomen en veel Nederlanders zijn dus nog niet geholpen.

Het terughalen van de Nederlanders verloopt moeizaam, zegt Weurding. Dat heeft onder meer met landingsrechten te maken en omdat er gevlogen moet worden op plekken waar Nederlandse maatschappijen normaal niet komen.

Voor een groot deel is het ook een diplomatieke operatie waar een lange adem voor nodig is, zegt Weurding. En hij verwacht ook niet dat het in alle gevallen gaat lukken om Nederlanders die vastzitten terug te halen.

'Avontuurlijke is er vanaf'

Dirk Royaards kan erover meepraten. Hij zit met zijn vriendin vast in Botswana. Ze waren op rondreis toen de grenzen plotseling gesloten werden, vertelt hij. Ze zijn de enige Nederlanders die vastzitten in dat land en het is onduidelijk hoe lang dat nog gaat duren.

"Het avontuurlijke is er nu wel een beetje vanaf," zegt Royaards. "In het begin was het nog een beetje spannend en nu denk je toch: er kan van alles gebeuren."

Ook Bibi Boele zit vast in het buitenland. Sinds januari is ze in Australië. Ze meldde zich vorige week vrijdag voor de speciale regeling van buitenlandse zaken. Midden in de nacht kreeg ze een e-mail dat ze die zaterdag op een vlucht vanuit Melbourne meekon, maar het lukte haar niet om daar op tijd te komen.

Floor de Boer had meer succes. Ze charterde zelf een vliegtuig om vanaf een Filipijns eiland naar Manilla te komen, vanwaaruit ze op een vlucht naar Nederland kon komen.

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie