Podcast

Nieuwe Theoloog des Vaderlands koos voor het klooster maar weet niet of God bestaat

foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe Theoloog des Vaderlands koos voor het klooster maar weet niet of God bestaat

De nieuwe Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier is niet van plan zijn jaar als meest vooraanstaande theoloog geruisloos te laten voorbijgaan. Hij wil de boel lekker opschudden, zo zei hij in De Ongelooflijke Podcast. Bijvoorbeeld het debat over vluchtelingen: We moeten de grenzen van de Europese Unie openen, vindt hij. "Dat haal ik uit de regels van Benedictus."

#71 - God zoeken in het klooster met de nieuwe Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier en Stefan Paas

Quartier vindt dat de kerk zich wel eens wat meer mag uitspreken voor vluchtelingen. "Als je uitgaat van de heiligheid van elk individu, moet je iedereen welkom heten, dat moet ik als theoloog benoemen", vindt hij. "Met welk recht kun je mensen aan de grens weigeren, als ze toevallig zijn gestuurd door een dictator?" Hij wil die 'radicale vraag' een keer stellen, zegt hij.

Dit kwam hem meteen al op kritiek te staan, vertelt hij. "De eerste shitstorms waren er al…" Mensen noemen hem naïef, maar hij is "liever naïef dan corrupt", zegt hij.

Verliefd op het klooster

Quartier is een bijzondere Theoloog des Vaderlands: waar het in het verleden vooral protestanten waren, is hij katholiek. Daarnaast is hij ook nog eens kloosterbewoner. Op zijn 40e besloot hij toe te treden tot de orde der Benedictijnen. Dit had hij zelf nooit verwacht, zo zegt hij in de podcast: "Als je mij twee jaar voor ik intrad vertelde dat ik in De Ongelooflijke Podcast zou zitten met een zwart habijt aan, had ik je uitgelachen of was ik boos geworden", lacht hij.

Toen hij als wetenschapper onderzoek deed naar kloosters werd hij "verliefd" op het kloosterleven, zo zegt hij. Uiteindelijk liet hij zich dus zelfs wijden. Dit betekent niet dat hij alles zeker weet. Hij noemt zichzelf soms zelfs een agnost. "Geloof is een soort verlangen", vertelt hij.

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de EO. Journalist David Boogerd en Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, app, iTunes, Google Podcasts en andere platforms.

Ster advertentie
Ster advertentie