Podcast

Podcast De Dag: de invloed van de Gezondheidsraad op de vaccinatiecampagne

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: de invloed van de Gezondheidsraad op de vaccinatiecampagne

Het advies om mensen onder de zestig niet meer met AstraZeneca te laten vaccineren heeft grote gevolgen. Waarom heeft de Gezondheidsraad zo'n belangrijke stem als er ook wetenschappelijke wegingen over vaccins gemaakt worden door het RIVM en het EMA?

#819 - De invloed van de Gezondheidsraad op de vaccinatiecampagne

De Gezondheidsraad is naast het OMT misschien wel het belangrijkste adviesorgaan van de overheid in de coronacrisis. Coronaminister De Jonge vraagt geregeld om advies en neemt die adviezen meestal één op één over. Vorige week ontstond discussie over de adviezen rondom het AstraZeneca-vaccin.

Waarom heeft de Gezondheidsraad zo'n belangrijke stem in het Nederlandse vaccinatiebeleid als er ook wetenschappelijke adviezen van het RIVM, het Europese Geneesmiddelenagenschap en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zijn? En werken al die bestuurslagen en adviesorganen naast elkaar niet contraproductief?

André Knottnerus was jarenlang voorzitter van de Gezondheidsraad, onder meer ten tijde van de Mexicaanse Griep. Hij vertelt in podcast De Dag hoe het er achter de schermen bij de Gezondheidsraad aan toe gaat en erkent dat het Nederlandse poldermodel nadelen heeft en de coördinatie in crisissituaties in de toekomst beter kan en moet.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie