Podcast
AVROTROS

Jortcast #273: Wie wint het Witte Huis?

foto: EPA | Chris Kleponisfoto: EPA | Chris Kleponis
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast #273: Wie wint het Witte Huis?

De strijd om het Witte Huis kruipt in al haar modderigheid naar haar einde op 3 november aanstaande. The New York Times rept over een voorsprong van Biden, maar volgens Amerikanist Koen Petersen is het nog geen gelopen race. "Het is helemaal niet uitgesloten dat Trump wint", zegt hij in Jortcast #273

Video niet beschikbaar

Trump was in het laatste debat, afgelopen vrijdag bíjna presidentieel. "Hij zat meer op de feiten, hij verdedigde zijn track-record. En hij liet Biden ook aan het woord. Dat is wel heel slim, omdat Biden als hij eenmaal praat erom bekend staat dat hij vergissingen maakt dan wel vastloopt in zijn redenering. Dat gebeurde wel een paar keer, maar niet fataal", zegt koffieverkoper en amerikanist Koen Petersen.

"Je merkt ook wel dat hij ouder wordt, en naar woorden moet zoeken", zegt Petersen. Maar dat is volgens hem niet de enige reden dat hij voorzichtig is met formuleren. Zijn verleden is namelijk getekend door een paar grote vergissingen. "In de campagne van 2008, toen hij nog tegen Obama campagne voerde bij de voorverkiezingen, maakte hij de opmerking dat Obama de eerste zwarte kandidaat was die er zo netjes uitzag. Dat leidde tot een hoop misverstanden, en de verbazing dat hij uiteindelijk wel vice-president werd onder Obama."

Wensdenken

Vier jaar geleden voorspelde Petersen dat Trump zou winnen. Maar nu durft Petersen geen voorspelling te doen. "Het is echt nog een open race", meent hij. Ondertussen opperen verscheidene Amerikaanse media, bijvoorbeeld The New York Times, dat Biden op voorsprong staat. "Veel media in de Verenigde Staten die op de hand van Biden zijn, schrijven ook in termen van wensdenken" zegt Petersen.
Als Trump swing states in het zuiden van de VS zoals Arizona, Florida en Texas weet vast te houden, en één van de drie industriële staten in het noorden te winnen (Michigan, Pennsylvania of Wisconsin) dan heeft ie net genoeg, denkt Petersen. "Het is helemaal niet uitgesloten. Maar hij zal er wel hard voor moeten werken."


#273 - Wie wint het Witte Huis? - De Jortcast

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie