Podcast
PowNed

Huub Stapel: 'Politiek is geen vak!'

foto: PowNedfoto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Huub Stapel: 'Politiek is geen vak!'

Afgelopen weekend was acteur Huub Stapel te gast in de laatste aflevering van De Nacht van Rutger van deze zomerserie.

Huub Stapel (28 juni 2020)

Werkloos in coronatijd

Half maart gingen de theaterdeuren potdicht. Echt vervelen deed Stapel zich de afgelopen maanden echter niet. Hij kocht een elektrische fiets waarmee hij zo'n 1000 kilometer heeft gefietst. Ook kocht Stapel twee gitaren en volgde een cursus "LOI voor tokkelgitaristen voor 47 dollar."

Twee theatervoorstellingen waarin Stapel de hoofdrol speelde, werden door de coronacrisis afgezegd. Eind oktober gaat Stapel het theater weer in met zijn one man show Het Huwelijk. Zijn theaterwerk ligt stil. Maar corona leverde hem wel een rol op in de 20 minuten durende korte film Op Gepaste Afstand.

Politiek

Huub Stapel stoort zich mateloos aan hoe de politiek tegen cultuur aankijkt. Voormalig Cultuur-staatssecretaris 'Halve Zoolstra' ("Een domoor die helemaal niets heeft gepresteerd in het leven, behalve liegen over de datsja van Poetin") en de huidige Cultuur-minister Ingrid van Engelshoven ("een slappe dweil, die vrouw is toch echt hopeloos. Als je door zo'n niks wordt vertegenwoordigd, dan kun je net zo goed geen minister hebben die zegt zich met cultuur te bemoeien.") bezuinigden de afgelopen jaren honderden miljoenen op de culturele sector. Tot afgrijzen van Stapel.

Ook van Tweede Kamerleden heeft Stapel geen hoge pet op: "Ik heb altijd het gevoel dat mensen in de Kamer zitten om uiteindelijk te proberen ergens in de maatschappij zo'n baantje te krijgen zodat ze er nog meer mee opschieten." Stapel is inmiddels op stoom: "Politiek is toch ook geen vak? Als jij morgen zegt dat je de politiek in wil dan kun je overmorgen beginnen! Daar heb je niet een bijzondere kwalificatie voor nodig. Ja, zes kwartier lullen in een uur."

In het verleden speelde hij oa. premier Ruud Lubbers (in de tv-serie Land van Lubbers). Stapel zou graag in de huid kruipen van premier Mark Rutte. "Een man alleen, ongetrouwd of althans, we weten zijn seksuele voorkeur niet. Hoe mistiger iemand is, hoe groter dat geheim is. Dat maakt het opeens heel interessant om te spelen. Het moet ook een beetje complex zijn. Bij Rutte vermoed ik toch een groter geheim dan bij Wilders of Baudet."

40-jarige loopbaan

Het eerste toneelstuk, naast acteer-icoon Mary Dresselhuys, is voor Huub erg bijzonder. Op zijn eerste film, De Lift, is Stapel ook erg trots. "De dingen die ik heb gedaan in het dialect vind ik ook heel bijzonder. Ik heb voor de Partizanen (tv-serie over een Limburgse verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog) bijvoorbeeld ooit een Gouden Kalf gekregen."

Stapel is ook trots op de films die hij met Dick Maas maakte. "De films van Dick (De Lift, Flodder, Amsterdamned) zijn iconisch, die hebben ook echt iets betekend in het land."

Derksen-Gate

Tijdens de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden in 2015 speelde Stapel Koning Willem I. In deze rol sprak hij tijdens een bijeenkomst waar ook het koninklijk paar bij aanwezig was deze zin uit: "Realiseer u te allen tijde dat u in een land woont waar u ronduit voor uw mening uit kan uitkomen." De vrijheid van meningsuiting vindt de 65-jarige acteur "ongeveer het grootste goed wat er bestaat. Ik vind dat je alles mag zeggen." De discussie rond Veronica Inside volgt hij van de zijkant: "Van der Gijp, Johan Derksen en Wilfred zijn geen racisten. Die gooien af en toe een steen in de vijver en de ene keer is die steen iets rimpeliger dan de volgende keer. En af en toe is de nuance een beetje weg, maar dat vind ik helemaal niet erg. Kom op!"

Standbeelden worden beklad, bepaalde 'foute' straatnamen dreigen te verdwijnen. Op de vraag of hij mensen als Michiel de Ruyter of Piet Hein zou willen spelen is Huub Stapel duidelijk: "Hoe slechter de mens, hoe leuker die is om te spelen. Een schoonzoon met een strak pak en golvend haar, en een ideaal huwelijk, en twee kinderen, daar heb je niets aan. Het is gewoon interessant om te laten zien hoe de loop van de geschiedenis is. En als je niet weet waar je vandaan komt, zul je nooit weten waar je naar toe moet."

De Nacht van Rutger

Rutger Castricum ontvangt in juni een aantal gasten die een turbulente tijd achter de rug hebben. In december is Rutger terug met een nieuwe serie afleveringen van De Nacht van Rutger.

De afleveringen zijn hier terug te luisteren.

Ster advertentie
Ster advertentie