Podcast

Alicante - Jongeren beleggen massaal in speelgoed in plaats van aandelen

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Alicante - Jongeren beleggen massaal in speelgoed in plaats van aandelen

Jongeren beleggen steeds vaker in bijzondere objecten.

Spaargeld stijgt door de lage rente amper en daarom kiezen veel jongeren ervoor om (een deel) van dat geld te beleggen. Als we het over beleggen hebben dan denk je al snel aan cryptomunten of aandelen. Veel jongeren investeren daarentegen in spullen om deze vervolgens met flinke winst door te verkopen. Denk aan Pokémonkaarten, legosets en Rolexhorloges. Een goede keuze of is het toch verstandiger om vast te houden aan de traditionele spaarrekening? Het NPO-Radio1 collectief Alicante heeft het voor je uitgezocht.

Catawiki

In de nieuwste Alicante-aflevering spreken de makers met Jan van Diermen, General Manager Luxury bij Catawiki. Catawiki is een online-veilingsplatform voor speciale objecten. Van alle gebruikers bestaat een groot gedeelte uit millennials. Catawiki publiceerde deze week een rapport met de huidige en aankomende verkooptrends op hun platform. In het rapport komt sterk naar voren dat vooral spullen uit de jaren 90 trending zijn. Het gaat onder meer om bepaalde modeartikelen of speciale Pokémonkaarten. Daarnaast zijn ook handgemaakte objecten erg in trek.
Van Dierment vertelt dat de jaren ’90-trend voortkomt uit een gevoel van nostalgie. Eerder onderzoek van marketingbureau Exponential Interactive onderschrijft dat. Omdat deze generatie is opgegroeid met computertechnogie ontvangen zij informatie sneller dan ooit. Als gevolg hiervan verlangen zij naar eenvouderige tijden – waaronder spullen uit hun jeugd.

Pokémonkaarten

Een voorwerp dat gretig aftrekt vindt onder millennials, en op korte termijn qua waarde is geëxplodeerd, zijn Pokémonkaarten. Ten opzichte van vorig jaar zijn er dit jaar vijf keer meer ruilkaarten verkocht op het platform. Van die groei, is zeventig procent Pokémonkaarten. ‘Als je kijkt naar de omzet dan zien wij dat er in totaal veertien keer meer aan uitgegeven wordt dan vorig jaar. Dus de Pokémonkaartentrend zien wij ook zeker op Catawiki’, vertelt Van Diermen.

Funko Pops

Een jongere die investeert in goederen in plaats van de traditionele spaarrekening is Jason. Hij investeert zijn geld inmiddels al vijf jaar in Funko Pops. Funko Pops zijn kunststof actiefiguren, met in verhouding grote hoofden, ogen en nooit een mond. Toen hij zijn eerste pop kocht, had hij nooit durven dromen van zijn huidige positie. De Pops zijn door de jaren heen namelijk zo in waarde gestegen, dat deze inmiddels vijfeneenhalf keer zo veel waard zijn geworden. Omdat de actiefiguren zoveel in waarde zijn gestegen, kon Jason een aantal Pops te verkopen en investeren in zijn eigen winkel. Hij begon met een stuk of vijftig artikelen en dit is inmiddels uitgeroeid tot een winkel met honderden Funk Pop items. ‘Toen ik begon zeiden mensen dit gaat nooit lopen, maar vijf jaar later ben ik er nog steeds mee bezig’, lacht Jason.

Benieuwd naar het hele verhaal? De nieuwste aflevering van Alicante staat nu online op de site van NPO Radio 1. Ook in de podcast-apps is de aflevering te vinden.

#39 - Dus je belegt niet in aandelen maar speelgoed: 'Toen ik begon zeiden mensen dit gaat nooit lopen’ (S02)

Ster advertentie
Ster advertentie